Реклама / Ads
0| 2710 |09.12.2022 НОВИНИ

Международният фонд ”Козлодуй” ще удължи срока на грантовете

.
Асамблеята на донорите на Международен фонд ”Козлодуй“ одобри удължаването на срока на грантовото споразумение, подписано с НЕК. Това информират от Националната електрическа компания (НЕК).

Националната електрическа компания (НЕК) може да използва отпуснатите безвъзмездни средства за завършване на проектите по рехабилитация на производствени мощности до края на 2023г.

 

На 8-ми декември 2022г. зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков и изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев участваха в заседанието на Асамблеята на донорите на Международен фонд "Козлодуй" (МФК).

 

То се проведе в Централата на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. В работата на Асамблеята се включиха представители на Европейската комисия (ЕК) и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която администрира финансирането.

 

По време на заседанието беше отчетен напредъкът през последната година на проектите по рехабилитация на хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира, осъществявани от НЕК в рамките на грантово споразумение GA049B. В резултат на оценката Асамблеята на донорите постигна важно решение за продължаване на срока на споразумението. То ще позволи финализирането на дейностите по рехабилитация на ПАВЕЦ Белмекен и ВЕЦ Сестримо, както и допълнителното обследване на хидроагрегатите в ПАВЕЦ Чаира с цел възстановяването им в експлоатация.

 

Централите са ключови производствени мощности в състава на НЕК и са част от сигурността и балансирането на електроенергийната система на България. По договора за рехабилитация на каскада "Белмекен-Сестримо-Момина клисура" са завършени 7 от 9 хидроагрегата. Каскадата е в пълна разполагаемост за зимния сезон и ще продължи да изпълнява важната си роля за гарантиране на електроснабдяването в страната.

 

В ПАВЕЦ Чаира се извършват обследвания на ХА4 за установяване на коренната причина за аварията, настъпила през м. март, както и задълбочени анализи на ХА2 и ХА3. Асамблеята на донорите изрази своята подкрепа за начертаните от НЕК стъпки за извършване на задълбочен технически анализ и възстановяване на работата на централата.

 

Международен фонд "Козлодуй" е създаден с рамковото споразумение между ЕБВР и Република България, подписано на 15.06.2001 г. и ратифицирано със Закон, обнародван в ДВ бр. 38 от 12.04.2002г. Администратор на средствата на МФК е Европейската банка за възстановяване и развитие, а управлението на усвояването им от българска страна се осъществява от Министерството на енергетиката.

 

МФК е създаден с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕК по специална програма ФАР за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй".

 

В съответствие с правилата на МФК и рамковото споразумение, Банката, в качеството й на администратор на фонда, предоставя средства за финансиране или съфинансиране на изпълнението на отделни проекти, след тяхното одобрение от Асамблеята на донорите (контрибуторите), в която решаващ глас има Европейската комисия, в качеството си на основен донор на МФК, допълват от пресцентъра на НЕК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2981 |01.12.2022 Авария в блок 6 на АЕЦ ”Козлодуй” . 0| 2697 |30.11.2022 ЕК препоръча да бъдат замразени 13 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария . 3| 2892 |25.11.2022 Френската ”Фраматом” е готова да доставя ядрено гориво за АЕЦ ”Козлодуй” . 0| 2742 |03.11.2022 Антикорупционният фонд: КПКОНПИ нарушава закона със служебна тайна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads