Реклама / Ads
7| 4490 |22.05.2015 НОВИНИ

Мерджанов: Благодарение на кирилицата нас ни има

.
Атанас Мерджанов
Зам.-председателят на парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов представи днес в НС Декларация по повод 24 май - Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура. „Благодарение на кирилицата нас ни има в историята и във времето. И ще ни има винаги! Защото, освен нас, на кирилица пишат още 270 милиона души. Това е огромният принос на нашия народ към световната цивилизация”, заяви от парламентарната трибуна Мерджанов.
 
Той продължи, че българската азбука днес е призната за третата официална азбука в Европейския съюз, а българският език - за един от официалните езици в Европа.

„Не е достатъчно днес да поздравим учителите, дейците на образованието, науката и културата, да им поднесем цветя, да си спомним какво са направили за нас. Необходима е нашата ежедневна грижа за възраждане духа на България. Това е наша отговорност и тя е свързана с бъдещето”, каза още зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. От левицата заявяват в своята декларация, че бъдещето на българското образование и наука е свързано със смислени законодателни действия и решения. „Настояваме, както го направихме и при обсъждането на Бюджет 2015, правителството да гарантира приоритетно място на образованието и на науката. Готови сме да подкрепим разумните идеи, които стимулират тяхното качество. Българското образование има традиции и те са най-ценният опит, който държавата трябва да пази и развива”, каза още Мерджанов. Той бе категоричен, че реформите, които се предлагат чрез новия закон за училищното и предучилищното образование, трябва да се случват с участието на учителите и обществеността. „Всякакви екстравагантни за българската действителност предложения, като финансирането на частните училища, самостоятелното образование, закриването на помощните училища, разширяването на автономията и липсата на контрол, обричат образованието на нашите деца, заплашват съществуването на системата. Ще се противопоставим на всеки опит да бъде подменен обществения характер на българското образование, да бъдат ограничени възможностите на младите хора да получават и развиват знанията си”, подчерта депутатът от левицата.

Атанас Мерджанов заяви, че и през втория си мандат това правителство воюва срещу българските учени, като стремежът е те да бъдат финансово обезкървени. „Чрез „реформи“ се цели принизяване на автономността на управление на Българската академия на науките и ликвидирането на Селскостопанската академия. Все още в научните среди младите учени са със  заплата от 230 евро за месец, без перспективи от страна на правителството да коригира тази несправедливост”, допълни народният представител. Той призова българските учени да пазят достойнството си, постигнатите резултати и да не спират да търсят истината и най-доброто за тяхната реализация, въпреки срещаните трудности, защото те го правят за прогреса на обществото.

„Искаме още веднъж да поздравим българските учители и всички хора на книжовността и духовността, да ги уверим, че независимо от трудните времена, през които минава България и които те преживяват, независимо че понякога изглежда да няма перспектива, българският народ е преживял всякакви периоди и е оцелявал, и се е развивал, защото образованието винаги е било и е ценност за българите”, каза още Мерджанов. Той бе категоричен, че тази ценност ще бъде развивана и от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. „Ще направим всичко необходимо тя да се превърне в истински приоритет на българската държава”, заключи Мерджанов.
 
Пълнен текст на Декларацията:
 
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ ГОСТИ,
В навечерието сме на най-българския празник – 24 май – Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура. Това е най-истинският празник на България, който идва от душата на българския народ.
На този ден ние отправяме думи на благодарност към учителите, към преподавателите, към писателите, към хората на изкуството и културата, към учените, към читалищните дейци, към всички представители на словото и книжовността.
Историята познава много държави в миналото, които са били силни и могъщи. Много от тях са престанали да съществуват. България, още от своето основаване през 681 г. е била силна държава. Тя е водила успешни войни, но едва със създаването на славянската азбука от светите братя Кирил и Методий, с всеотдайната дейност на техните ученици и последователи,  България става не само силна, но и велика. Защото писмеността дава истинската ценност в развитието на българската история. В  българската държава и от българите започва онзи исторически път на нова цивилизация, която ще се нареди в темелите на модерна Европа.
Оттогава буквите, книгата, писмеността, образованието и културата са най-устойчивият елемент в културно-историческата характеристика на българския етнос. Именно поради тази особеност Средновековна България излъчва културно и книжовно великолепие, сравнимо с най-значимите тогавашни сили на европейския континент.
Така наред с държавните си постижения и военни победи ние, българите, носим едно особено състояние на духовност, което се превръща в традиция. Благодарение на кирилицата нас ни има в историята и във времето. И ще ни има винаги! Защото, освен нас, на кирилица пишат още 270 милиона души. Това е огромният принос на нашия народ към световната цивилизация. Българската азбука днес е призната за третата официална азбука в Европейския съюз, а българският език за един от официалните езици в Европа.
Уважаеми колеги, не е достатъчно днес да поздравим учителите, дейците на образованието, науката и културата, да им поднесем цветя, да си спомним какво са направили за нас. Необходима е нашата ежедневна грижа за възраждане духа на България. Това е наша отговорност и тя е свързана с бъдещето.
Както всяка година настроението ни в навечерието на 24 май е празнично. Но като погледнем европейските държави трябва да посочим, че дори в трудни условия те не намаляват финансирането на образованието, науката и културата. Напротив, или увеличават това финансиране, или поне го запазват.
Министър-председателят на България много често говори за модернизация на страната, но има предвид главно строителството, а истинската модернизация минава през образованието, през достъпно качествено образование, което може да направи българите конкурентоспособни.
Според стратегията на Европейския съюз „Европа 2020“, която цели по-голяма конкурентоспособност на нейните граждани, по-голяма устойчивост на основата на интелигентния растеж, на базата на знанието, изисква от всяка държава много сериозни инвестиции именно в образование, наука и развойна дейност. За съжаление, при нас средствата за образование са най-малко в сравнение с всички страни от Европа – само 3.7 на сто от брутния вътрешен продукт и правителството не предвижда промяна през следващите три години. Нещо повече! Основата, върху която се гради висшето образование и науката, е качественото средно образование. Отношението на управляващите показва точно обратното – в бюджет 2015 парите за него намаляват с 9 милиона спрямо миналата година.
Цел на Европейския съюз също така е отделените средства за наука да бъдат минимум  3 на сто от брутния вътрешен продукт. В България той е едва 0.16 на сто при средно 0.8 на сто за останалите страни-членки. Европейските институции твърдят, че най-перспективните инвестиции са тези, вложени в развитието на образованието и научните изследвания. В България висшите училища, научните организации и културните институции се борят за своето оцеляване.
Парламентарната група „БСП лява България“ заявява, че бъдещето на българското образование и наука е свързано със смислени законодателни действия и решения.
Настояваме, както го направихме и при обсъждането на бюджет 2015, правителството да гарантира приоритетно място на образованието и на науката. Готови сме да подкрепим разумните идеи, които стимулират тяхното качество. Българското образование има традиции и те са най-ценният опит, който държавата трябва да пази и развива. Реформите, които се предлагат чрез новия закон за училищното и предучилищното образование трябва да се случват с участието на учителите и обществеността. Всякакви екстравагантни за българската действителност предложения като финансирането на частните училища, самостоятелното образование, закриването на помощните училища, разширяването на автономията и липсата на контрол, обричат образованието на нашите деца, заплашват съществуването на системата. Ще се противопоставим на всеки опит да бъде подменен обществения характер на българското образование, да бъдат ограничени възможностите на младите хора да получават и развиват знанията си.
Готови сме да подкрепим разумни идеи и за развитие на иновациите в икономиката, но това не може да стане без устойчивост и перспективи пред българската наука. И през втория си мандат това правителство воюва срещу българските учени, като стремежът е те да бъдат финансово обезкървени. Чрез „реформи“ се цели принизяване на автономността на управление на Българската академия на науките и ликвидирането на Селскостопанската академия. Все още в научните среди младите учени са със  заплата от 230 евро за месец, без перспективи от страна на правителството да коригира тази несправедливост. Неслучайно нашата страна е на едно от първите места в света през последните години по „изтичане на мозъци“. Обръщаме се към българските учени с призив да пазят достойнството си, постигнатите резултати и да не спират да търсят истината и най-доброто за тяхната реализация, въпреки срещаните трудности, защото те го правят за прогреса на обществото.
Искаме още веднъж да поздравим българските учители и всички хора на книжовността и духовността, да ги уверим, че независимо от трудните времена, през които минава България и които те преживяват, независимо че понякога изглежда да няма перспектива, българският народ е преживял всякакви периоди и е оцелявал, и се е развивал, защото образованието винаги е било и е ценност за българите. Тази ценност ще бъде развивана и ние от БСП Лява ще правим всичко необходимо тя да се превърне в истински приоритет на българската държава.




 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4552 |21.05.2015 Мерджанов: Не е вярно, че подписката до КС за 16-те млрд. лв. не е стигнала до АБВ . 2| 4360 |20.05.2015 Мерджанов: Спорна е фигурата на инспектора в агенция „Разузнаване” . 4| 4379 |20.05.2015 Мерджанов: ГЕРБ превърнаха президента в съветник на премиера . 25| 4989 |01.05.2015 Мерджанов: Милиони хора ще демонстрират своята солидарност на 1 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads