Реклама / Ads
81| 6237 |16.05.2013 НОВИНИ

Местан: Никой лидер няма право да се държи като късния Кадафи

.
Борисов се държи като човек, който знае, че е изгубил изборите, но му е доста трудно да го приеме. Защото изпитва истинска страх и ужас, че е изгубил властта.
 

Искането за касиране е признание преди всичко, че изборите са загубени. Това заяви на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан. “ГЕРБ дойде като алтернатива на БСП и ДПС. В продължение на 4 години партията изграждаше идентичност като алтернатива собствено на БСП и ДПС. Ние бяхме мишената на атаките, а ДПС нерядко се оказваше в положение на боксова круша, имайки предвид увлеченията на бившия премиер по спортовете. През 2009 г. ГЕРБ спечелиха 117 мандата срещу само 77 общо на БСП и ДПС. Т.е. имаха плюс 40 мандата. С други думи – през 2009 г., да, както казва господин Борисов, през 2009 г. ГЕРБ ни “биха”. Но изборите, проведени на 12 май 2013 г., ни изправят и нас, и вас, господин Борисов, пред една коренно различна картина. Общите мандати на БСП и ДПС са 120 срещу 97 на ГЕРБ”, каза Местан.

Според него истината е, че няма значение коя политическа сила е първа. Легитимността на управленския субект не се измерва само в количествени параметри. “Но би било добре господин Борисов да излезе от своя собствен свят и да се пренесе в реалността. Той има 23 мандата по-малко от времето, когато ГЕРБ спечели действително мнозинство. Т.е. резултатите от избора на 12 май представляват качествено обръщане на вота на суверена”, поясни лидерът на ДПС.

“Още един факт. Господин Борисов каза, че за първи път една партия печели два пъти последователно. Аз вече обясних защо резултатите от последните избори изглеждат само като на победител, а всъщност представляват една тежка загуба. И въпреки, че през годините популярността на ДПС нарастваше и ние печелехме все повече мандати в парламента, да сте чули господин Борисов да ни е поздравил?”, попита риторично Местан.

“Господин Борисов загуби легитимността си като управленски субект. Точно затова иска касиране на изборите. Няма как да преглътне тази загуба. Такъв е просто манталитетът му. Само че един политик трябва да умее да понася загуби. В страна-членка на ЕС ние като политически лидери нямаме право на деструктивно поведение, да имаме избирателно отношение – да признаваме само избори, които сме спечелили. Трябва да имаме сили да признаем и загубите си. Нямаме право на принципа “След нас и потоп”. Никой политически лидер няма право да се държи като късния Кадафи. Особено арогантна е тезата, че намерените от прокуратурата и иззети стотици хиляди бюлетини от една печатница не са били предназначени за ГЕРБ. Някой повярва ли в това? Това е не само лъжовно. Това е абсолютно арогантно!”, заяви Лютви Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 5361 |16.05.2013 Волен: Никой не ме е търсил . 3| 4556 |15.05.2013 ЛИДЕР-НИЕ-БНД благодарят за подкрепата и се хващат на работа . 27| 5632 |14.05.2013 Местан: Коалиция ДПС - „Атака" ще е опорочаване на политиката . 12| 5582 |14.05.2013 Жорж Ганчев: Болен Лидеров - премиер?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads