Реклама / Ads
9| 4204 |17.12.2014 НОВИНИ

Местан поиска стандарт за оценяване на матурата

.
Лидерът на ДПС Лютви Местан
Нов начин за оценяване при Държавния зрелостен изпит, поиска лидерът на ДПС Лютви Местан. „Без държавен образователен стандарт за оценяване на матурата, реформи в образованието няма да има", отсече пред парламентарната образователна комисия Местан.
 

Днес народните представители от тази комисия се събраха, за да разгледат на първо четене промените в Закона за училищното и предучилищното образование и в Закона за народната просвета.

 

Лидерът на третите по сила в парламента си спомни времето, когато е бил председател на образователната комисия, въвела задължителната матура и припомни на колегите си, че тогава са отхвърлили до един предложението му за усвояване на българския книжовен език, пише нюз.бг.

 

Сега обаче Местан вижда точно това свое предложение като част от законопроекта на ГЕРБ. Според лидера на ДПС обаче по-важен е въпросът за заложените критерии на оценяване на матурите след 12 клас.

 

„Основната цел на образователната система е способността на ученика да съставя текст. Системата за оценяване сега показва, че ученик, който е отказал да състави едно изречение в текст, може да има крайна оценка над 5. Това е измислен държавен изпит", се ядоса Лютви Местан и отново напомни на колегите си, че ако искат да имат истинска реформа в образованието, трябва да въведат нарочен стандарт на Държавния зрелостен изпит.

 

„Колеги от ГЕРБ, устата ми пресъхна да ви моля да ме чуете и да ме разберете, че никаква реформа в системата на предучилищното и училищното образование няма да направим, ако не решим въпроса с т.нар „черна" кутия, а именно формирането на оценката на входа и на изхода на средното образование", изтъкна още председателят на ДПС.

 

Именно поради липсата на заложен стандарт за оценяване от ДПС ще гласуват „въздържал се" на първо гласуване на законопроекта, но пък са готови на отговорен, толерантен и конструктивен диалог между първо и второ четене на промените в закона.

 

Като друг минус на така представения законопроект Местан посочи факта, че негов вносител не е Министерски съвет, а група народни представители.

 

Припомняме, новото законодателство в сферата на средното образование беше внесено още при предишното правителство на ГЕРБ, но до приемането му в пленарна зала така и не се стигна. В началото на месец декември група народни представители внесоха разширен вариант на промените в Закона за училищното и предучилищното образование и в Закона за народната просвета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4341 |17.12.2014 Цацаров поиска отстраняването на двама съдии . 31| 4831 |17.12.2014 Симеонов: България е пред етническа криза. Местан недоволен . 4| 3898 |15.12.2014 Лютви Местан - неоткриваем, актовете му за агитация на турски - висящи . 20| 9038 |13.12.2014 След уволнението си от ДАНС Сертов поискал помощ от Франция, но не я получил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads