Реклама / Ads
9| 7370 |13.03.2020 НОВИНИ

М. Екимджиев: Властта загуби респект и уважение заради лошото управление

.
Михаил Екимджиев
Дори, когато властта предприемаше разумни мерки и даваше разумни съвети, съвсем логично тези граждани, които вече са загубили доверие и респект към властта в резултат на лошото управление през последните години, отказваха да се съобразяват. Не от глупост, а от недоверие и от липса на гражданска зрялост.
 

Това каза адвокат Михаил Екимджиев пред "Свободна Европа". Той допълва: " Защото на нас ни се внушаваше, че трябва да бъдем едни социални инфантили и да правим това, което се иска от нас. Това са част от последиците от този тип посттоталитарно управление на фасадна демокрация, при която решенията наистина не се взимат от суверена“.

 

 

Бившият конституционен съдия Румен Ненков също изрази позиция: „Тук е очевидно, че ще има ограничение в правото на хората да се придвижват, правото на социални контакти, икономическата област ще бъде сериозно ограничена, става ясно от изказванията към момента. Това ще доведе до загуби, в определени случаи може да се засегне дори правото на собственост. Именно тук е големият проблем да не бъде пресолена гозбата. В правовите държави, когато има легитимна цел – права могат да да бъдат ограничени. Това ограничаване обаче трябва да бъде пропорционално на опасността. А принципът, който трябва да се съблюдава, е с минимални средства да се постигне целта. Тоест, ограниченията не бива да бъдат прекомерни, а трябва да се ползват само необходимите...

 

Ако се обяви извънредно положение и се ограничат права, които нямат никаква връзка с осъществяването на ефективната цел, ще изпаднем в лоша и глупава ситуация. Ще излезе, че въвеждането на извънредно положение е ползвано за други ограничения. Пак потварям: трябва да се ограничават само правата, които ще доведат обществото до избягване на опасността, в случая – разрастването на една епидемия“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 15839 |13.03.2020 Властта забиколи държавния глава при обсъждане на извънредното положение . 10| 10289 |09.03.2020 Майки и сестри гневни: Отказваме среща с властта, правителството да си ходи . 6| 7191 |06.03.2020 Вера Иванова пред Фрог: Нека всички, които се чувстват излъгани от властта, да дойдат при нас на палатките . 12| 6852 |05.03.2020 Борисов загуби бас, тръбите за водата към Перник още не са положени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads