Реклама / Ads
24| 4549 |01.06.2015 НОВИНИ

Михаил Константинов: Да се върне казармата, там ромите се ограмотяват

.
Михаил Константинов
Когато едно циганско момче мине през казармата, то във всеки случай ще излезе грамотно от там. Лично аз съм ограмотявал цигани като бях в казармата. Те за 2-3 месеца се научиха да четат и пишат. Това трябва да се случи и сега. Това каза проф. Михаил Константинов по „Фокус”.
 

 "Гърмен е само една от многото горещи точки. Проблемът е предизвикан от това, че в момента в живота навлезе едно напълно неграмотно поколение от 15 до 25-годишни хора, родени след промените. За съжаление, демократичната власт не успя да ги ограмоти. Тези хора са негодни да участват пълноценно в съвременния живот.", допълни той.

 

"Съвременният живот демонстрира някои изисквания. Едно от тях е грамотността. Един неграмотен човек няма какво да прави в съвременния разумен свят. Другото са особеностите на циганските гета. Един циганин като го извадите от гетото, се вижда, че той е нормален човек, започва да работи, да си праща децата на училище и да живее като българин. Циганинът в гетото обаче е нещо страшно”, обясни проф. Константинов

 

„Гетоизацията, която допуснахме да се случи е нещо много неприятно и трябва да се отървем от нея. Може да звучи банално, но единствено и само някакъв вид образование за тези хора е необходимо. Всичко друго е бошлаф. Така наречените интеграции, са пълна боза, пълна глупост. Те служат единствено някои цигански фондации да забогатяват и някои мръсни съвести да се препират. Много е просто мръсната съвест на западняците да се опере, като почнат да им дават пари за циганите, които те самите не щат”, допълни проф. Константинов.

 

Той уточни, че през 19 век включително циганите са били преследвани като животни в Западна Европа, убивали са ги, горели са ги на клада, малтретирали са ги само защото са цигани. „Те са се прехвърлили в гостоприемната Османска империя по това време, която ги е заселила в земите на румънци и българи. Затова предлагам да се върне казармата като вид обучение за някои и като вид ограмотяване за други. Не разбира се, в нейната двугодишна форма от времето на социализма, но някакъв срок казарма е абсолютно необходим”, подчерта проф. Константинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6792 |27.05.2015 Проф. Константинов: Смешка е, да печатаме бюлетините в Румъния . 5| 5009 |26.05.2015 Константинов: Бюлетините да се печатат на различни места . 13| 4468 |24.05.2015 Михаил Миков дари икона на българите в Молдова . 14| 4547 |21.05.2015 Миков зове: Да се върне 10% данък на работещите на минимална заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads