Реклама / Ads
11| 4200 |12.03.2016 НОВИНИ

Михаил Миков: Най-важно за нас е прогресивното облагане, неравенствата в България са убийствени

.
Лидерът на БСП Михаил Миков
„За нас е важно на първо място прогресивното облагане на доходите, защото неравенствата в България достигат убийствени размери. За нас е важна и ролята на държавата, която трябва да бъде засилена, включително в икономиката, както и по отношение на много функции, които днес са предадени на частния бизнес – те трябва да се върнат на държавата”. Това заяви в ефира на Bulgaria on air председателят на БСП Михаил Миков.
 

Той припомни, че сегашното дясно правителство е отнело онези 10% отстъпка от данъка на най-бедните работещи в Европа – става въпрос за 408 лв. годишно – която предишното правителство с мандат на БСП им предостави. Миков допълни, че при кабинета „Орешарски” са били размразени и всички социални плащания, замразени от финансовия министър Дянков в правителството „Борисов 1”.

 

Според лидера на социалистите случващото се в България е демографска катастрофа, която няма аналог дори в страните от Източна Европа и е ясен индикатор за социално-икономическото развитие на България и за дясната политика, която ни води до тук. „Дясната политика е с особен принос в демографския проблем. Само по време на кабинета „Орешарски” се забеляза някакъв обратен тренд, а през 2015 г. достигнахме нивото на раждаемост от 1945 г., когато мъжете са били на война”, посочи Миков. По думите му тази година ситуацията е още по-зле, защото за първите два месеца за били родени 1 500 деца по-малко.

 

Михаил Миков припомни, че от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са поставили пред президента искането за провеждане на КСНС по демографския въпрос и той е приел. „Важно е за България и всички политически партии да се очертае размерът на катастрофата и спешно да се предприемат мерки”, категоричен бе лидерът на социалистите. Той припомни, че миналата година парламентът е задължил правителството да предложи краткосрочни и средносрочни мерки, но то не е направило това. Миков разкритикува управляващите и за това, че миналата седмица отхвърлиха предложението на левицата за увеличение на обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години.

 

Михаил Миков не скри, че все още доверието към БСП не е стигнало до фаза, в която от ляво да разчитат на по-голяма подкрепа. „Очевидно има съмнение в нашата автентичност и мерките, които предлагаме и затова трябва да бъдем още по-настойчиви и упорити”, категоричен бе лидерът на левицата. Според него обаче сегашната дясна политика на правителството ще убеди хората, че алтернативата на статуквото е не нови лица, а нови политики – политики, които изразяват интересите на голямата част от българските граждани, а не на играчи, които стоят около правителството.

 

Не може правителството да действа по незаконен начин, а да очаква от другите законност

 

Миков коментира и критиките в поредния доклад на Европейската комисия за България, като заяви, че върховенството на закона е основният проблем. „Не може правителството да действа по незаконен начин, а да очаква от гражданите и другите институции законност”, добави той. По думите му не може и да раздаваш обществените поръчки и да ги спираш, заобикаляйки закона и всичко това в годината, когато отбелязваме четвърт век от приемането на съвременната българска Конституция, която прогласява три големи ценности – че България е социална, правова и демократична държава.

 

Осигуряваме сигурността на европейските граждани, а ни казват, че не ставаме за Шенген

 

Според лидера на БСП няма европейска солидарност за България по отношение на охраната на границата. „България пази граница от 1 300 км, пази я добре и по признанието на „приятеля” Дейвид и на „брата” Юнкер, но само че я пази за сметка на българските данъкоплатци. Това е ресурс, който МВР би трябвало да ползва и за осигуряване на служителите, а в момента той осигурява сигурността на европейските граждани”, подчерта Миков. По думите му в същото време ни се казва: „Вие не ставате за Шенген. Много добре пазите границата, но още не сте си измили краката, за да влезете в Шенген. Това е съдбата на малките. Ние си поставяме проблемите тук, а в Брюксел  мълчим и се прегръщаме с братята и приятелите”, каза още председателят на БСП.

 

По темата с връщането на задължителната военна служба, Миков заяви, че България няма пари да организира такава. „Това, което България може да започне, е българските младежи да минават военна подготовка, а не същинска наборна служба, каквато я познаваме, която създаваше подготвени военни формирования и представляваше сериозна армия”, обясни той.

 

Относно предстоящия конгрес на БСП, Миков бе категоричен, че той ще бъде достатъчно продуктивен откъм политика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4902 |11.03.2016 Миков: Вартоломей I кара българите в Одрин да се черкуват на гръцки . 17| 4851 |10.03.2016 Миков: Москов реформира онова, което баща му Костов измисли . 3| 4278 |09.03.2016 Миков: Москов е провален министър, оцеля благодарение на аритметиката . 1| 4219 |08.03.2016 Миков: Президентът да свика КСНС за демографската катастрофа у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads