Реклама / Ads
1| 4305 |22.10.2015 НОВИНИ

Михаил Миков: В центъра на управлението трябва да бъдат хората

.
Зала 3 на НДК
За нас почтеността е над всичко. Нашите кандидати отидоха с открито лице при избирателите, почтено, честно, за разговор, защото и проф. Мирчев, и стотиците наши кандидати за кметове, кандидатите за съветници познават добре проблемите на местната власт. Знаят и решенията на тези проблеми”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на закриването на предизборната кампания на левицата в София.
 
Събитието събра 1500 привърженици в зала 3 на НДК.

Михаил Миков заяви още, че характерно за листата в София, а и в цялата страна е подмладяването. „Когато има подмладяване, една партия има бъдеще”, категоричен бе той. Той изрази убеденост, че кандидатите на левицата са стигнали до хората и са били разбрани. „Убеден съм, че все повече хора в София, в малките населени места, в селата разбират, че е необходима промяна от формираното разбиране за общината като организъм, който е далече от хората, като място, в което се разпределят пари и служби”, каза още Миков. Според него в тази кампания никой не е посмял да говори за другата политика – дясната и дори партиите, които се смятат за десни, не са посмели да обяснят каква всъщност е тази политика. „Защото преди година хората не гласуваха за 16-милиарден дълг, хората не гласуваха, за да знаят днес, преди да е внесен бюджетът, че има още 150 млн. за отбрана, но финансовият министър заяви, че не е ясно на пенсионерите с колко и кому ще бъдат дадени коледните добавки. За това хората не бяха гласували”, продължи лидерът на БСП . По думите му дясното означава да разделиш заболяванията на такива, които са социално значими и по-малко значими, за които трябва да чакаш или плащаш. „Дясно означава в общините обществените поръчки, разпределянето на парите да се превръща в основна функция на общината. квадратните метри асфалт, километрите тръби, без това по никакъв начин да се отразява на хората”, посочи лидерът на социалистите. По думите му 25 години дясно управление е направило така,  че играчите около Столична община първо приватизираха детските градини, после започнаха да строят. „И в приватизацията, и в строителството имаше бизнес, но нямаше отношение към онези, чиито деца трябва да отидат на детска градина”, добави Миков.

Гражданите да дадат урок на тези, които смятат, че 50 лева могат да заменят достойнството

Михаил Миков заяви, че тези избори са още един път повод на българските граждани да дадат урок на партиите, които обещават, но не изпълняват своите обещания, урок на корпорациите и едрите играчи – на единия процент, които смятат, че всички избори могат да бъдат купени, че изгубилият икономическите и социални условия за живот човек е изгубил и достойнството си и то може да бъде заменено от 30 или 50 лв., от кебапчета или други актуални предизборни технологии на България в 21 век. „Смятам, че нашите кандидати казаха категорично не на това. Нашите кандидати казаха: „ние правим политика, ние искаме политика, ние ви предлагаме левите стандарти”, продължи Миков. Той подчерта, че никоя друга партия не е предложила ясна платформа.

Михаил Миков бе категоричен, че в центъра на управлението трябва да бъдат хората, защото загубата на доверие е убийствена, защото недоверието кара хората да не ходят да гласуват, позволява на играчите да формират мнозинства – мнозинства на избори, мнозинства на общински съвети, мнозинства по повод една или друга икономическа комбинация с български или европейски пари.

„Тези избори отиват към финалната права. На тях ние трябва да бъдем спокойни, да бъдем хладнокръвни, издръжливи в последните дни, защото те ще бъдат трудни, напрегнати, защото бяха съпроводени с палежи и рязане на гуми, със заплахи на стотици активисти и кандидати от БСП, в които участваха включително държавни институции или техни представители, политизирани до болка представители на управляващите, които треперят за властта в общините, притеснени от това, че няма да имат контрол върху европейските средства”, каза още Миков. По думите му Европа не отпуска своите средства, за да бъдат те обект на политизация в предизборната кампания. „Тя не отпуска своите средства, за да положим тръбите, да сменим асфалта няколко пъти, защото всеки път има проценти. Тя отпуска тези средства, за да може и българските граждани да живеят по-добре. Това искат нашите кандидати, това е в нашата платформа. Това искаше през този месец проф. Мирчев и нашите кандидати за съветници. Това искат нашите кандидати за кметове на райони и населените места. Убеден съм, че това желание ще се превърне и в подкрепа, подкрепа на хората, които искат друго – искат солидарност, искат справедливост, искат най сетне лява София! Успех и победа!”, завърши лидерът на БСП Михаил Миков.

Пълният текст на изявлението на лидера на БСП Михаил Миков:

"Уважаеми другари, скъпи приятели,
    
Отиваме към края на една кампания, която започна с дъжд и завършва с дъжд -  има някакъв символ в това – на завършеност и успех. Смятам, че и природата понякога дава знаци, но е важно какво сме свършили ние през тези дни на срещи и разговори, през тези дни на отиване при хората. Кампанията започна от Бузлуджа пък и по-рано. Кампания на партия, която миналата година получи урок от избирателите; на коалиция, която избра да остане опозиция в НС и последователно да доказва, че почтеността е над всичко. В тази кампания тук, в София, в страната, нашита кандидати отидоха с открито лице при избирателите, почтено, честно за разговор за проблемите и решения, защото и проф. Мирчев и стотиците наши кандидати за кметове, кандидатите за съветници познават добре проблемите на местната власт. Знаят и решенията на тези проблеми.
    
Характерно за листата в София, а и в цялата страна е подмладяването. А тогава когато има подмладяване, една партия има бъдеще. В тази кампания някак си тихо, неусетно никой не посмя да говори за другата политика – дясната политика. Има много партии, които се определят като десни, но не смеят да обяснят на хората какво означава дясно – дясното означава възрастта за пенсиониране да отиде на 67 години, да обещаеш, че няма да вдигаш данъците и да излъжеш, като увеличиш данъците на хората с минимални работни заплати и отнемеш онези 408 лв., които предишното управление им предостави. Дясно означава да разделиш заболяванията на такива, които са социално значими и по-малко значими, за които трябва да чакаш или плащаш. Дясно означава в общините обществените поръчки, разпределянето на парите да се превръща в основна функция на общината. квадратните метри асфалт, километрите тръби, без това по никакъв начин да се отразява на хората.
    
България е болна от бедност. България е болна от липса на демографска перспектива. Как иначе да си обясним, че във Видинска област от 672 деца 502 са от бедни семейства. В Лом от 222 деца, записани в първи клас, 178 са от бедни семейства. Около 75 % от периферията на България са тежко болни. Това няма как да не се отрази на София, нямам как да не претоварва столицата от вътрешни икономически мигранти, които търсят работа, без инфраструктурата да е изградена, без жилищната среда да позволява това струпване. Това са все проблеми, които поставят и държава, и столица, и страна като скачени съдове. Без прочита на лявата политика, няма как да се решават тези проблеми.
    
При откриването в Люлин казах, че там са проектирани жилищни райкони, днес имаме спални, така ги наричат тези, които 25 години чакат спортната, културната, здравната да стигне и в техния район. Един град като Младост, Мусагеница, Дървеница имат една пожарна. Как функционира София? 25 години дясно управление направи така,  че играчите около Столична община първо приватизираха детските градини, после започнаха да строят. И в приватизацията, и в строителството имаше бизнес, но нямаше отношение към онези, чиито деца трябва да отидат на детска градина.
    
В тази кампания аз съм убеден, че нашите съветници, нашият кандидат за кмет успяха да стигнат до много хора, убеден съм, че са били разбрани. Убеден съм, че все повече хора в София, в малките населени места, в селата разбират, че е необходима промяна от формираното разбиране за общината като организъм, който е далече от хората, като място, в което се разпределят пари и служби. Като позиции, които политическите партии заемат зад гърба на избирателите, независимо от това за какво са гласували хората. Защото преди година не гласуваха за 16-милиарден дълг, хората не гласуваха, за да знаят днес, преди да е внесен бюджетът, че има още 150 млн. за отбрана, но днес да заяви финансовият министър, че не е ясно на пенсионерите с колко и кому ще бъдат дадени коледните добавки. За това хората не бяха гласували.
    
Тези избори са още един път повод на българските граждани да дадат урок, урок на тези, които избират, урок на партиите, които обещават, но не изпълняват своите обещания, урок на корпорациите и едрите играчи – на единия процент, които смятат, че всички избори могат да бъдат купени, че изгубилия икономическите и социални условия за живот човек е изгубил и достойнството си и то може да бъде заменено от 30 или 50 лв., от кебапчета или други актуални предизборни технологии на България в 21 век. Смятам, че нашите кандидати казаха категорично не на това.
    
Нашите кандидати казаха: „ние правим политика, ние искаме политика, ние ви предлагаме левите стандарти, които бяха прието от Конгреса и  утвърдени от Националния съвет на БСП”. Никоя друга партия не предложи своята ясна платформа, никоя друга партия не употреби толкова усилия да формира своята политическа платформа за тези избори. Ние от БСП го направихме, нашите партньори от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ на много места приеха тези леви стандарти, защото освен всичко останало в центъра на управлението трябва да бъдат хората, защото загубата на доверие е убийствена, защото недоверието кара хората да не ходят да гласуват, позволява на играчите да формират мнозинства – мнозинства на избори, мнозинства на общински съвети, мнозинства по повод една или друга икономическа комбинация с български или европейски пари.
    
Тези избори отиват към финалната права. На тях ние трябва да бъдем спокойни, да бъдем хладнокръвни, издръжливи в последните дни, защото те ще бъдат трудни, напрегнати, защото бяха съпроводени с палежи и рязане на гуми, със заплахи на стотици активисти и кандидати от БСП, в които участваха включително държавни институции или техни представители, политизирани до болка представители на управляващите, които треперят за властта в общините, притеснени от това, че няма да имат контрол върху европейските средства. Дори си позволяват да казват, че когато се гласува за тях, европейските пари щели да влязат в тази община – цинизъм, който трябва да бъде чут и разчетен от Европа, защото Европа не отпуска своите средства, за да бъдат обект на политизация в предизборната кампания. Тя не отпуска своите средства, за да положим тръбите, да сменим асфалта няколко пъти, защото всеки път има проценти. Тя отпуска тези средства, за да може и българските граждани да живеят по-добре. Това искат нашите кандидати, това е в нашата платформа. Това искаше през този месец проф. Мирчев и нашите кандидати за съветници. Това искат нашите кандидати за кметове на райони и населените места. Убеден съм, че това желание ще се превърне и в подкрепа, подкрепа на хората, които искат друго – искат солидарност, искат справедливост, искат най сетне лява София! Успех и победа!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5083 |22.10.2015 Миков: Заплахата е престъпление . 3| 4133 |21.10.2015 Миков: Свидетели сме на гротеска на избори с номера от рекламния пиар . 8| 4244 |18.10.2015 Миков: С това управление България не се справя с бежанската криза и трафика на хора . 10| 4461 |17.10.2015 Михаил Миков: Лявото става модерно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads