Реклама / Ads
13| 5632 |09.11.2023 НОВИНИ

Михаил Подоляк, шеф на кабинета на Зеленски: Русия не предлага преговори, а капитулация на Украйна

.
Михайло Подоляк
В ефира на Настоящее время питат съветника на ръководителя на кабинета на Зеленски Михаил Подоляк наистина ли западните партньори на Украйна разговарят с ръководството на страната за преговори с Русия - и защо офисът на президента на Украйна не вижда перспективи за хипотетично примирие или „замразяване“ на военни действия.
 

Западните медии все по-често питат украински политици и експерти възможни ли са мирни преговори между Украйна и Русия – и при какви условия. "Ние не искаме да водим никакъв диалог с терористи. И президентът на Съединените щати и Конгресът знаят, че не съм готов да говоря с терористи, защото тяхната дума е нищо. Не можем да вярваме на терористите, защото терористите винаги се връщат", Украинският президент Владимир Зеленски отговори за преговорите в интервю за NBC.

 

На фона на разговорите за възможни преговори продължава обсъждането на интервюто на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни пред американското издание на Economist, в което Залужни каза, че войната с Русия е стигнала до мъртва точка. край и украинската офанзива рискува да отстъпи място на позиционна конфронтация, която може да се проточи с години.

 

— Прочетох съобщението ви за мирните преговори днес. Позицията е ясна: никакви преговори. Всъщност това е официалната позиция на Украйна. Кажете ми, водят ли изобщо западните партньори преговори с президента, с канцеларията, с Генералния щаб, с някой друг за възможността за започване на мирни преговори с Русия или не?

 

— Искам да разбера какво имате предвид под „мирни преговори“?

 

— Това, което се описва в западните публикации, е така нареченото замразяване.

 

— Тоест ние, условно казано, излизаме в социалните мрежи, отиваме в медиите и казваме, че нямаме ресурса да изтласкаме Руската федерация от територията? Тоест, ние умишлено казваме, че сме слаби, така слагаме картите в ръцете на Руската федерация и след това казваме: „Да, ние сме готови да говорим с Русия“. За какво? За да получим от Русия не само ултимативно искане: „Ние отнемаме всичко, което вече сме окупирали за себе си, а вие ни дайте и столицата на Херсонска област, град Херсон, дайте ни Запорожие и т.н.“ ? Не разбирам : как можете да се съгласите за нещо, което е невъзможно?

 

Руската федерация не предлага никакъв преговорен процес и никога не е предлагала. Руската федерация предлага предаване на Украйна под една или друга форма, няма значение: пълна територия, частична територия, окупирана. Русия предлага капитулация. И днес тя настоява за капитулация. И тя се бие, събирайки всичко, което може, милитаризирайки изцяло икономиката си, за да продължи битката. Русия не се интересува от никакъв мир, нито от влизане на Украйна, разбира се, в НАТО. Русия например ще каже следното: „Вижте, ние преговаряме, Украйна е длъжна да даде гаранции за неприсъединяване към никакви съюзи за колективна сигурност“, защото това няма да гарантира сигурността на Руската федерация. Това е невъзможен вариант, не съществува.

 

- Вярно ли е, че Западът води „деликатни преговори“ с Украйна за мир с Русия?

 

- И освен това, ако преговаряме с Руската федерация, това означава, че Русия не е загубила. Русия не е виновна за военни престъпления, Русия не плаща репарации, Русия ще настоява за намаляване или премахване на някои санкции и връщане на блокираните пари и така нататък и така нататък - това означава преговорите. Съответно никой от нашите партньори не популяризира тази концепция, никой не ни казва за нея. А самият президент на Украйна многократно е казвал: „Няма такива варианти, никой не ни принуждава да преговаряме и това е невъзможно на този етап“.

 

Между другото, току-що видях, че има страхотна анкета сред хора . Дори хората по улиците просто говорят за невъзможността да се преговаря с Русия, защото това би означавало, че Русия просто ще постави войната в замразено състояние. И той непрекъснато ще провокира Украйна, ще харчи големи ресурси за пропаганда, за да организира вътрешен колапс, за да не можем да направим нищо тук на територията на Украйна, да извършваме някакви терористични атаки и други подобни - за да замръзнем напълно подкрепа за Украйна по отношение на икономическото възстановяване и така нататък. И най-важното, веднага щом войната се превърне в замразен конфликт, всичките ни приказки за възстановяване на Украйна, за връщането на тези, които временно са напуснали чужбина тук, са невъзможни. Тоест Украйна просто не съществува. Ето какво означават преговорите на този етап от войната.

 

- Но същите хора, за които говорихте, някои казват това, а други казват , че са необходими мирни преговори и някакъв вид примирие, за да си върнем по-късно земята, но в същото време да спасим хората, които сега умират на фронта. Втората позиция вероятно е тази, която е по-разпространена в обществото сега, съдейки по социологическите проучвания: продължаване на борбата до достигане на границите от 1991 г., да, с големи загуби, но с връщане на територии, къщи и освобождаване на украинците от професия, които остават там.

 

- За големите загуби. Веднага да кажем, че никой не говори за придвижване към границите от 1991 г. с големи загуби. Така че въпросът не си струва. Въпрос, вие току-що споменахте статията на г-н Залужни, в нея ясно се казва, че можем да влезем в позиционна война, в продължителен, по същество многогодишен конфликт, ако  и по-нататък, ако не решим технологичните проблеми.

 

- Но в същата статия самият Залужни говори за големи загуби и от двете страни.

 

— Това са въпроси към Залужни. Защото все още го имаме ясно записано: всичко, което се отнася до загуби или определени събития на фронтовата линия, се коментира от Генералния щаб. Сега говоря за друго. Освен това ясно се казва: за да избегнем прехода към окопна война, за да се върнем към маневрена, бърза, съзидателна война, е необходимо да спечелим технологично предимство: дори не количествено, а технологично. Това означава, че ракетите с голям обсег, за които е доказано, че работят много добре, трябва драстично да увеличат употребата си. Второ: трябва драстично да увеличим използването на дронове, тоест да инвестираме в тях. Трето: трябва рязко да увеличим използването на минни тралове. Дори не говоря за авиационния компонент, за предните системи за противоракетна отбрана и така нататък и така нататък. Тоест има ясни рецепти.

И тогава се връщаме на вашия въпрос: с големи загуби? Не и ако се възползвате от технологиите, ако се биете от разстояние. Но най-обемният и най-интензивен, унищожавайки всичко, което Русия прави в логистичната подкрепа: всички тези ротации, резерви, които тя събаря. Това, между другото, е съдържанието на статията на Залужни.

 

Но що се отнася до „замразяването на войната“, ние замразихме малката война през 2014 г. Русия влезе, превзе плацдарм и по принцип „замрази“ тази война за 8 години. Ако сега замразим войната... Русия просто изглежда съвсем различно днес, не както през 2014 г. През 2014 г., след първото замразяване, Русия все още се придържаше към някои норми на международното право, да, прикриваше действията си.

 

Сега тя изобщо няма да направи това. Съответно какво ще стане. Тя няма да възстанови икономиката си от военна икономика към харчене на пари за благосъстоянието на собствените си граждани - не. Второ: тя няма да промени пропагандата си - не, тя, напротив, драматично ще инвестира пари в антиукраинска пропаганда и антиевропейска пропаганда. Тя ще инвестира в много крайнодесни движения, така че такива протести, каквито виждаме днес в Европа, така че те да се увеличават, така че всичко това да улавя Европа все по-силна и по-силна. Русия ще инвестира пари в същите войни като в Близкия изток. Русия ще инвестира пари в тероризма на територията на Украйна, във вътрешния разкол на територията на Украйна и т.н. Ето какво ще означава.

 

Това не означава, че ако замразим конфликта, вие и аз ще получим пет години възможност да реформираме икономиката си в мирни условия. Русия няма да позволи това. Русия е готова да живее както е днес, но в същото време да инвестира все повече и повече ресурси в унищожаването на Украйна.

 

Настоящее время

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4367 |09.11.2023 Шолц обеща да защити германските евреи от срамното разрастване на антисемитизма . 5| 7055 |09.11.2023 Ще бръкне ли новият държавен бюджет в джоба ни? . 0| 4373 |09.11.2023 БАБХ регистрира вторично огнище на птичи грип в Добричко . 19| 5633 |09.11.2023 Пластична операция или двойник? Путин се появи на среща с китайски генерали малко по-различен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads