Реклама / Ads
22| 6753 |30.11.2013 НОВИНИ

Д-р Михайлов: Българският интерес към църквата=менюто по празниците

.
д-р Николай Михайлов
Телевизиите се състезават за своя рейтинг на гърба на Църквата. Това, че някой има хипотеза за убийство на митрополит Кирил не съдържа никаква особена информация и още по-малко доказателства, каза по НТВ психиатърът д-р Николай Михайлов.
 

„Аз не съм чул Митрополит Николай да говори скандални неща за покойния Митрополит Кирил и обратно. Това, което съм чул обаче е, че Митрополит Николай по всяка вероятност е организирал убийството на Митрополит Кирил, което е срам за челото на тези, които съобщават такива неща, а го правят телевизиите.

И нека ви кажа още нещо, което ми направи впечатление: Има един кадър, който шества из всички студия на българските телевизии. Това е образът на митрополит Николай съсредоточен, по идея на неговото представяне, фанатичен, с други думи способен да извърши това, което му се приписва. Това, което не трябва да си позволявате, това, което не трябва да си позволяваме е да хвърляме такива обвинения, защото те са чудовищни”, коментира психиатърът. 

„Това, че се върви подир тези хора с едно направо патологично любопитство, е по-скоро информативност за българската публичност, отколкото за немощни хора в процес на някакво състезание за позиция. Това, което става във Варна, носи една светла страна и то е, че вярващият народ на Варна или значителна част от активните осъзнати миряни желаят тяхното мнение да бъде чуто и изборът да бъде съобразен с това, което очакват да се случи във Варненска епархия”, отбеляза д-р Михайлов.

„Българският интерес към църквата се изчерпва с това какво се яде на празниците, какво се готви и какво не се готви и кой какво е направил в частния си свят от църковната сфера. Ако може ще има специална медийна специализация за това хора да залягат в храстите от дистанция, за да наблюдават какво става в църковния двор, което е нелепо. Няма такава страна, която с такова настървение да дискредитира духовната си институция и не само духовната институция. Всеки авторитет е разграждан, деконструиран на парчета, за да можем да останем в една пустош, на която се наслаждаваме като на някаква оргия на дискредитираните човешки същества”, подчерта психиатърът. 

„Архонтството е скандал от гледна точка на християнския канон, даже на християнския догмат, с други думи на смисъла на християнското учение. Християнската вяра има двухилядолетна история. Ние сме покръстени много отдавна. Обаче живеем в това обстоятелство с крайно лекомислие и симулираме интерес към църковната вероизповед, а го нямаме. Това, което ни интересува, са жълтите отражения на ставащото през един навик на безкрайно преувеличение. Архонтството е скандал. Имаше църковно реакция към този скандал. Тази практика беше преустановена”, каза още д-р Михайлов. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5080 |28.11.2013 Борисов и Атанасова не се и веснаха пред Комисията за конфликт на интереси . 99| 5000 |25.11.2013 Плевнелиев: Българският народ не е разделен . 69| 5353 |15.11.2013 Борисов вади доказателства, че не е бил в конфликт на интереси . 50| 4997 |15.11.2013 Сидеров: Сигналите срещу Борисов показват конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads