Реклама / Ads
0| 2748 |20.06.2022 НОВИНИ

Мика Зайкова: Актуализацията на бюджета е слон на глинени крака, трябва да се прекрои

.
Мика Зайкова
В този вид актуализацията на бюджета няма да се приеме. Ще започне едно наддаване - свят ще ни се извие. Този отчет е слонче на глинени крака. В този бюджет и актуализация е построена на неверни прогнози. Това каза по БТВ Мика Зайкова. Тя обясни още:
 

Нито ръста на БВП ще е 2,9 процента и  нито една агенция не дава 1, 7. Инфлацията вече през май е 15, 6. Дори да вземем хармоничния индекс - той пак е над 12. Дори предположенията на Дянков за 14 процента инфлация е оптимистичен. Тези прословути 25 стотинки отдавна заминаха. Не може да сториш бюджет на неверни прогнози. Най-страшното идва между първо и второ четене. И ще започне наддаване. 

 

Всяка държава обича инфлацията, защото идват инфлационни пари-приходи. При нас идват 587 млн., а ни трябват над 1 млрд. само за пенсии. Ще ги вземат или от капиталовите разходи или от тези три милиарда. Догодина ще ни трябват 3, 7 млрд. Ние обещаваме на пенсионерите, но няма как да се обезпечат. 

Бюджетът трябва да се прекрои наново. 


Бившият социален министър Христина Христова допълни:  - Сериозно се променя пенсионната политика. Ковид добавката е сума, а не принцип. Основният принцип - неговата пенсия да е съгласно приноса на човек. Това е сериозен удар върху пенсионната система. Хората очакват тези антикризисни мерки. Хората в другите държави отдавна ги прилагат.  Има баланс, за който трябва да се внимава- не трябва да се помпа инфлацията, но хората не трябва да останат без подкрепа. Мисля, че от 1 януари ще има увеличение на минималната работна заплата. Апелирам да има баланс на мерките. Компенсационните мерки за ел. енергията са добри, но откъде ще дойдат парите за тях?! Между първо и второ четене ще стане голямо прекрояване на бюджета. Трябва да се търси баланс между помощта за хората и за бизнеса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3832 |19.06.2022 Дянков: Ще падне голям пазарлък по актуализацията на бюджета. Правителството има перспектива . 0| 3197 |16.06.2022 Приеха актуализацията на бюджета на първо четене . 0| 3056 |15.06.2022 Нинова: Блокирането на актуализацията на бюджета е изключително безотговорно . 0| 3027 |15.06.2022 Петков: Близо 3 млрд. за незаконни строежи е трябвало да влязат през актуализацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads