Реклама / Ads
0| 13136 |16.05.2022 НОВИНИ

Мика Зайкова: Без преизчисление на пенсиите ще има голяма ножица между старите и новите за едни и същи професии

.
Мика Зайкова
”Никой не говори за необлагаем минимум, а минималната заплата се предвижда да е без промяна до 2025 г. Вчера г-н Гьоков каза, че ще увеличат пенсиите с 21%. Сигурно тези пари, 60-те лева, които бяха за ковид, ще ги прекръстят на антиинфлационни. Но трябва да направят преизчисление на пенсиите на база средноосигурителния доход най-късно 2021 или 2022 г. Иначе ще има голяма ножица между старите и новите пенсии за едни и същи професии”.Това каза икономистът Мика Зайкова.
 

Единствената добра мярка за мен е вдигането на прага за регистрация на фирми по ДДС, но това няма отношение към 2022 г., защото ще стане от 2023 г. Вчера г-н премиерът обеща на работодателите, че ще вдигне субсидията за тока, но за газа нищо не каза, каза още тя.


Компенсацията за цените е много голяма и ако сработи, то те ще са на нивата от април, коментира пък главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Ако си спомняте, има един отрасъл, който носи приходи и това е промишления. Инфлационните цени не носят ръст към БВП. Говореше се, че са дадени 4 млрд. за бизнеса, но се оказа, че са 1 млрд. Ако наистина се случи това, за което говорите, наистина ще има облекчения за бизнеса, отвърна Зайкова.

 

Март индустриалното производство по реален индекс е рекордно. Имаме реален ръст, не сме в криза все още. Ние сме в инфлация и война, но поне до март и април не сме във всеобща рецесия, категоричен бе Богданов.


Увеличаваме приходите си в първата част на бюджета за сметка на капиталовите разходи, подчерта Зайкова. Тя настоя, че трябва да се погледне в доходите.


На мен ми липсват мерки за средносрочен и дългосрочен растеж. Планът за възстановяване - там трябва да се работи бързо и прозрачно. Все пак си мисля, че може да се даде и нулев данък за реинвестиране на печалба за бизнеса. Трябва и по-ефективна система за социално подпомагане. Идва нова зима и трябва система, която да подкрепи енергийно бедните, категоричен бе Богданов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5071 |14.05.2022 Мика Зайкова: Трябват спешни мерки за повишаване на доходите . 0| 3056 |10.05.2022 Петролното ембарго няма да е добро за икономиката ни, смята Радев . 0| 3491 |04.05.2022 Мика Зайкова: Доставките на газ ми миришат на далавера . 0| 3160 |28.04.2022 Бивш дипломат №1 на Европа: Икономиката на Русия ще пострада сериозно от санкциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads