Реклама / Ads
6| 3717 |09.06.2021 НОВИНИ

Мика Зайкова: Срам и резил - с най-много санкционирани по ”Магнитски” сме в ЕС

.
Мика Зайкова
„Прочухме се и с едно първо място – станахме единствената държава в ЕС, която има толкова много санкционирани по закона „Магнитски”. Това е страшен срам и резил за България”, заяви Зайкова. Според нея, този срам може да се изтрие, ако продължи борбата с корупцията и се направи читав Национален план за възстановяване и устойчивост с добри проекти. Това заяви Мика Зайкова от ИТН.

Според Зайкова решението на Слави Трифонов, че няма да се кандидатира за следващия парламент, не само че няма да намали гласоподавателите за партията, а ще ги увеличи. „Това е една много добра позиция, аз не смятам, че партиийните лидери непременно трябва да бъдат депутати, защото като депутат той ще носи отговорност само за региона, който представлява, а като лидер на партия ще носи отговорност за цялата партия и за всички хора, които е предложил за депутати”, каза още в интервю за БТА Мика Зайкова.

 

„Когато си имал куража да направиш партия и още на първите избори тя да е на второ място с малка разлика от първия, това е голям успех. Той има опит, хората го гледат, защото през него в различни периоди на неговите изяви, са виждали истината за България и го уважават именно за това”, заяви Зайкова.

 

Според нея, хората в България са приели с топло отношение и одобрение изказването ѝ при откриването на 45-ото НС, защото винаги се е стараела да говори истината. „Била съм винаги непокорна душа, понатрупала съм за 79 години и мъдрост, не знам защо хората ме харесаха, аз казах това, което мисля на откриването и ако пак съм най-дъртото нещо в следващия парламент, пак ще кажа нещо, което мисля”, заяви Мика Зайкова.

 

По думите ѝ, житейският преход от синдикализма към политиката не е труден, когато защитаваш интересите, които винаги си защитавал. За нея решението на следващ парламент за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. вече е неизбежно и няма да има партия, която да се противопостави, защото политиците би ги било срам да не се погрижат за възрастните хора. Бившият синдикалист смята, че пенсиите трябва да се преизчисляват на всеки пет години, което е заложено и в програмата на партията. До 2024 г. тежестта на година стаж в пенсионната формула трябва да расте ускорено и да стигне 1,5, а таванът на пенсията и на осигурителния доход трябва постепенно да се вдига и да падне, за да има справедливост, смята Зайкова.

 

Според нея навсякъде в ЕС пенсиите са заместващ доход от доход, който си получавал, като в скандинавските страни заместването е 80-90%. В България този заместващ доход по официални данни е 35%, което означава, че всеки пенсионер след пенсиониране веднага затъва в мизерия, заяви Зайкова. Според нея, „под чертата” са не само пенсионерите, а 80% от българите, които нямат достатъчно пари, за да живеят нормално. „ Ако имаме едно семейство с две деца и двама родители, които работят, за да могат да си плащат сметките и да не гладуват и студуват, трябва майката и таткото да получават брутна заплата 1638 лева. В България и хората, които получават средна работна заплата, не могат да се издържат, а при сегашните цени, които измисли КЕВР, мисия невъзможна е да можеш да си плащаш сметките”, категорична е тя.

 

„Ние сме най-нещастните, ние живеем най-малко, това означава, че качеството на живот в България е много ниско. Бедността може да се преодолее, но най-страшното е, че за 30 години няма правителство, което да се е погрижило за качеството на образованието и от пето място в света, където бяхме през 1989 г., сега сме на 88 място от 143 държави”, заяви Мика Зайкова. Според нея, опростачването на нацията продължава и само това, че сме древна нация, че интелектът е заложен в нашето ДНК, ни спасява от това България да не е изчезнала до момента.

 

Синдикалистът смята, че е неотложно да се поправят и несправедливостите, сътворени от 44-ото НС, по отношение на сумираното изчисляване на работното време и заяви, че ако влезе в следващия парламент, незабавно ще се заеме с това. „В конвенция номер едно пише, че може да се прилага сумирано изчисляване на работното време, т.е хората работят 12 часа, да нямат събота, неделя, празник и делник, но само в индустриалните сектори и само в непрекъсваемите процеси. А в нашия кодекс, транспонирайки, са изпуснали индустриалните сектори и непрекъсваемите процеси – и ако иска някой министър може да въведе сумирано изчисляване на работното време за чиновниците.

 

В директивата пише, че работната седмица не може да надвишава 52 часа, за да има достатъчно време за междусменна и междуседмична почивка. В нашия кодекс пише 56 часа, защото директивата дава възможност при въвеждането на сумираното изчисляване на работното време, в рамките на две седмици, тези часове да бъдат 56, докато се налагат процесите. Нашите са го направили 56 часа на седмица, което означава, че всеки, който работи на сумирано изчисляване на работното време, на седмица дава един извънреден труд от 4 часа, а на месец от 16, които не му ги плащат и работниците са ощетени. Аз не като синдикалист, а като политик, мога ли да внеса поправка в Кодекса на труда – мога и ще го направя, когато му дойде времето”, обясни тя.

 

„Прочухме се и с едно първо място – станахме единствената държава в ЕС, която има толкова много санкционирани по закона „Магнитски”. Това е страшен срам и резил за България”, заяви Зайкова. Според нея, този срам може да се изтрие, ако продължи борбата с корупцията и се направи читав Национален план за възстановяване и устойчивост с добри проекти.

 

Зайкова смята, че иновациите са важни, защото без тях ще продължаваме да сме на дъното на ЕС. „И без това сме с техника и технологии, които се намират на нивото на 50-те години на ХХ в., а като имаш такава техника и технологии, като нямаш въвеждане на дигитализация и роботизация, произвеждаш стоки и услуги с ниска добавена стойност и печелиш жълти стотинки на външния пазар”, каза Зайкова.

 

Трябва да се стартират структурните реформи по образованието, в индустрията, в здравеопазването и най-важното в съдебната система, заяви още тя. Според нея, диалогът е правилното решение за предстоящата предизборна кампания, войната и омразата не са добри съветници. „Диалог трябва да има и се надявам, че партиите на промяната ще успеят, не само се надявам – те трябва да успеят, за да тръгне тази държава, да се оправи”, заяви Мика Зайкова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 18938 |04.06.2021 Мика Зайкова: Борисов е обещал да спре АЕЦ „Козлодуй“ до 2024 г. „Турски поток“ умира прав, защото Унгария каза „не“ . 5| 3803 |03.06.2021 Керемедчиев: САЩ ни поставиха в срамния списък от държави, където олигархията брутално се е сраснала с политическия елит . 1| 2900 |02.06.2021 На ръба на екокатастрофа: Кораб с химикали потъва край Шри Ланка . 19| 6650 |31.05.2021 Мика Зайкова: Следващият парламент трябва да излъчи експертен кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads