Реклама / Ads
16| 2722 |09.04.2023 НОВИНИ

Мика Зайкова: Избирателите не ни казват с кого да управляваме, казват ни: ”Моля ви, направете правителство”

.
Източник: стопкадър, bTV
”Нашите избиратели не ни казват с кого бихме могли да управляваме, но ни казват: ”Моля ви, направете правителство.” Е, по възможност експертно, но правителство.”
 

Така представи нагласите на избирателите на влязлата с малко над 4% в новия 49-и парламент партия "Има такъв народ" Мика Зайкова, синдикален експерт и кандидат за народен представител от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" на последните парламентарни избори преди седмица, в ефира на БТВ.

 

Тя обаче не влиза в 49-тия парламент, въпреки че бе най-възрастният депутат, когато партията на Трифонов бе все още в електорален подем през 2021 г.

 

"Не може без правителство вече 2 години - имаш едно там, горе-долу някакво (служебния кабинет)... Не може така. Служебните правителства, макар и да уважавам служебните министри, те се стараят, но те имат ограничени правомощия, не могат да правят политика, не могат да гледат далеч напред, защото не могат да носят отговорност", каза Зайкова.

 

Партиите, с които евентуално би се случила обща сглобка, би следвало да са "ориентирани натам, накъдето сме" - т.е. да споделят евроатлантическия консенсус.

Настроенията в "Има такъв народ", сподели Мика Зайкова, са да бъде дадена подкрепа за експертен кабинет.

 

"Ако си говорим директно, едни от най-големите евроатлантици са ДПС, не може да се отрече и на г-н Борисов... Ние още не сме решили, тепърва ще решават нашите депутати и ще се събираме да решаваме, но мисля, че едно експертно правителство е близко до ума да бъде подкрепено.

 

Но пак не стигат бройките, така ги е подредил народът, че не стигат. Ключът е в Корнелия Нинова. Не може да й се отрече, че мисли разумно и имаше интересни неща, които предложи в онова правителство (последния редовен кабинет на Кирил Петков - бел.ред.)."

 

"Партията прескочи 4-те процента, може би и миналия път, но нещо стана там, може би... Но партията има много твърди поддържници извън страната. И като погледнеш - в Англия има 15%, в Америка моята внучка агитираше за мен примерно...", коментира изборните резултати тя.

 

И посочи - "Има такъв народ" били направили реалистична кампания, като говорили директно и честно с гражданите. "Не е хубаво да обещаваш неща, които не може да изпълниш. Обещахме истината, да говорим нещата такива, каквито са. И, разбира се, по моята част - цени, доходи... най-вече агитирах младите хора, защото положението с нашата численост е много лошо - да има деца, да работят."

 

"Сериозни момчета, макар и да казват от време на време каламбури" - така определи влизащите от ИТН депутати в бъдещия парламент тя. Самата Зайкова не става народен представител, защото трябвало да се "даде път на младите".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3056 |08.04.2023 Мика Зайкова към депутатите от 49-ия парламент: Оставете егото си вкъщи и помислете за България . 6| 3571 |07.04.2023 Мика Зайкова: Пенсионер с пенсия 506 лв. богат ли е, в сравнение с този с 504 лева? . 3| 3344 |07.04.2023 Кристалина Георгиева: Световната икономика е с най-нисък растеж от 1990-а . 6| 2985 |03.04.2023 Крум Зарков: Избирателите проговориха, избраните още не са!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads