Реклама / Ads
49| 11935 |14.08.2021 НОВИНИ

Иво Мирчев: Няма как да подкрепим кабинет с мандат на БСП

.
Иво Мирчев
Не можем да подкрепим кабинет с мандат на БСП, защото имаме коалиционно споразумение, с което се явихме пред избирателите и поискахме подкрепа. Президентът е този, който решава на кого да го връчи. Това, което трябва да направят политическите партии, заедно с ”Има такъв народ”, е да седнем и да се разберем за правителство, което да преведе страната през зимата и да се иде на избори през април.
 

Това заяви пред Нова телевизия Иво Мирчев от "Демократична България". Той отново повтори позицията на обединението за излъчване на кабинет в рамките на 46-тото Народно събрание с къс мандат - между 6 и 8 месеца.

 

"Дадохме си доста шансове с "Има такъв народ". В деня, в който трябваше да бъде връчен мандат от президента, бе посочено името на Петър Илиев за премиер, неофициално. В 15.30 ч. това име бе сменено с Пламен Николов. Най-вероятно е имало аргументи, но не ги разбрахме. Имахме три изисквания още от началото - по отношение на програмите, конкретните персонални назначения и най-важното - подкрепата на ДПС. Имахме индикации и усещане, че ДПС стоят зад преговорите за този кабинет. Дадохме ясен сигнал, че те не трябва да са на масата", посочи Иво Мирчев.

 

Той определи като "политически пубертет" поведението на "Има такъв народ" и коментира прокараната разделителна линия между двете формации, която нажежи обстановката в Народното събрание.

 

"Когато искаш подкрепа, най-нормално е да има гаранции, че в този кабинет няма да има следващ Петър Илиев - обвинен в плагиатство, офшорен адвокат. Не можем да дадем подкрепа, ако не сме убедени, че това не влиза в разрез с политиката на "Демократична България. Не сме предлагали кадри. Призовавам тези, които се държат като политически пубуртети в парламента, да кажат кои са имената. Единствените, които бяха споменати и то от трибуната на НС, бяха успешни министри от служебния кабинет, които биха могли да намерят място в редовен кабинет. Това не са хора на "Демократична България", отсече Иво Мирчев.

 

Той бе категоричен - гражданите очакват зрялост и формиране на управление, а не нови избори.

 

Мирчев коментира и разпространените вчера брутални кадри на полицейското насилие по време на протестите миналото лято. Според депутата на ДБ разследване трябва да има и отговорността да се поеме от бившите вътрешни министри от управлението на ГЕРБ - Младен Маринов и Христо Терзийски.

 

"Далеч съм от мисълта, че всички български полицаи се държат така. Наказания трябва да поемат тези, които пряко ги управляваха. Това бе политика на вътрешните министри на ГЕРБ. Тези хора в момента са депутати. Те трябва да бъдат изправени пред съда и да бъдат разследвани. Не редовите полицаи носят отговорност за това", категоричен бе Мирчев.

 

Депутатът на ДБ обяви още, че обединението има своя собствена кандидатура за президент, която ще бъде обявена съвсем скоро. Отказа обаче да даде подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4677 |14.08.2021 Проф. Кантарджиев: У нас в момента няма сила, мъжество... Кой ще обясни на хората какви мерки трябват? . 2| 3561 |13.08.2021 Любомир Стефанов: Когато се сблъскат материя и антиматерия, дали няма да се отвори черна дупка в българската политика . 7| 3944 |13.08.2021 Над 200 милиона лева така и няма да бъдат върнати обратно в ББР . 6| 5332 |13.08.2021 Емил Хърсев: Подозирам, че НС няма да разгледа актуализацията на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads