Реклама / Ads
2| 4367 |03.12.2015 НОВИНИ

Миков: Градовете ни остават враждебна и недостъпна среда за хората с увреждания

.
Михаил Миков
Това е третият парламент, в който БСП се опитва да направи спешните повиквания достъпни за хора със слухови и говорни увреждания.
 

Необходимо е гарантиране на достъпа на хората с увреждания, равноправни наши съграждани, до всичко, което е на наше разположение – обществени сгради, транспорт, образование, здравеопазване, другите социални системи, пазара на труда. Това пише в социалната мрежа Facebook председателят на БСП Михаил Миков по повод днешния Международен ден на хората с увреждания. „Без да вкарвам в темата евтина политика, ще отбележа, че има разлики в отношението на партиите и политиците от ляво и от дясно към тези въпроси и ще дам конкретни примери. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе предложение за отпускане на допълнителни 150 хил. лв., с които МВР да направи така, че Националната система за спешни повиквания да стане достъпна за хората със слухови и говорни увреждания. Предложението бе отхвърлено от управляващото дясно мнозинство без никакви аргументи. А това е третият парламент, в който БСП се опитва да направи тази промяна по отношение на телефон 112”, пише още Миков.

 

Той допълва, че политиците от  дясно са спрели и друга инициатива на БСП – многократно предлаганите законодателни промени за намаляване на ДДС за детските храни и стоки заради демографската криза, но и за помощните средства за хората с увреждания. „Ние, социалистите, смятаме, че това ще облекчи поне малко разходите на българите в неравностойно положение. Явно само в левицата сме на това мнение. На управляващите им дай пари за бетон и асфалт... И като стана дума за тяхната любима мантра – инфраструктурата, не мога да не отбележа, че на фона на тротоари и пътища, предизборно нашарени с велоалеи (нищо против, когато са използваеми), градовете ни остават една враждебна и недостъпна среда за хората с увреждания”, заявява Миков. Той посочва София като емблематичен пример за меко казано неприветлива столица за тези свои жители. Лидерът на левицата припомня и за левите стандарти на местни избори, с които БСП се ангажира със социален патронаж за хората с увреждания, с професионално обучение и осигуряване на заетост в общинските фирми и предприятия, с намаляване на бедността и равен шанс за децата с такива проблеми... „Мисля, че за българските граждани, за всички нас, има значение – ляво или дясно”, завършва Михаил Миков.

 

Пълният текст:

 

Приятели,

На 3 декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания. Важно е да кажем, че главната цел на повода е да напомня за необходимостта от гарантиране на достъпа на тези равноправни наши съграждани до всичко, което е на наше разположение – обществени сгради, транспорт, образование, здравеопазване, другите социални системи, пазара на труда. Важен стремеж е да се осигури и тяхното участие в изработването и приемането на решенията, които засягат ежедневието им и качеството на техния живот. Смятам, че не е необходимо да напомням, че тази отговорност се пада на политиците и на държавните институции под техен контрол.

Без да вкарвам в темата евтина политика, ще отбележа, че има разлики в отношението на партиите и политиците от ляво и от дясно към тези въпроси и ще дам конкретни примери. А най-пресният от тях е от дебатите по бюджета за 2016 г. в Народното събрание. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе предложение за отпускане на допълнителни 150 хил. лв., с които МВР да направи така, че Националната система за спешни повиквания да стане достъпна за хората със слухови и говорни увреждания. Предложението бе отхвърлено от управляващото дясно мнозинство без никакви аргументи. А това е третият парламент, в който БСП се опитва да направи тази промяна по отношение на телефон 112. Защото в момента десетки хиляди хора не могат да повикат линейка, да се свържат с полицията или да потърсят пожарната... Даже не искам да споменавам, че държавата ни трябваше отдавна да приложи европейска директива в тази посока..., че България е заплашена от наказателна процедура... Говорим преди всичко за нетърпима от морална гледна точка ситуация!

Иначе управляващите ни еврочувствителни политици от дясно спряха и друга инициатива на БСП. Многократно предложихме законодателни промени за намаляване на ДДС за детските храни и стоки заради демографската криза, но и за помощните средства за хората с увреждания. Ние, социалистите, смятаме, че това ще облекчи поне малко разходите на българите в неравностойно положение. Явно само в левицата сме на това мнение. На управляващите им дай пари за бетон и асфалт... И като стана дума за тяхната любима мантра – инфраструктурата, не мога да не отбележа, че на фона на тротоари и пътища, предизборно нашарени с велоалеи (нищо против, когато са използваеми), градовете ни остават една враждебна и недостъпна среда за хората с увреждания. София е емблематичен пример за меко казано неприветлива столица за тези свои жители, да не говорим за другите населени места.

А предложихме леви стандарти на местни избори, с които БСП се ангажира със социален патронаж за хората с увреждания, с професионално обучение и осигуряване на заетост в общинските фирми и предприятия, с намаляване на бедността и равен шанс за децата с такива проблеми... Мисля, че за българските граждани, за всички нас, има значение – ляво или дясно!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4469 |02.12.2015 Миков: Според Бюджет 2016г безработицата спада по механизма на Терминал 2 . 6| 4242 |01.12.2015 Миков: С предложенията на управляващите няма смисъл от съществуването на НЗОК . 7| 4336 |28.11.2015 Михаил Миков: Конгресът на БСП е важен както за партията, така и за България . 4| 4664 |27.11.2015 Миков: Отпадането на деца от образование показва нежелание и неспособност на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads