Реклама / Ads
0| 4506 |22.04.2016 НОВИНИ

Миков в Москва: Отношенията с Русия трябва да се развиват практически

.
Председателят на БСП Михаил Миков се срещна с първия заместник-председател на Държавната Дума на Русия Иван Мелников, с Алексей Мешков от партия „Единна Русия” - заместник-министър на външните работи на Руската федерация, с депутата от „Справедлива Русия” Анатолий Шеин и със зам.-председателя на Комитета по наука и високи технологии в Думата Владимир Кононов.
 

„Срещам се с политици от всички партии, както и с представители на държавни институции, защото това е полезно за България, полезно е за развитието на отношенията между нашите две държави”, каза Миков след проведената в четвъртък серия от срещи.

 

Сред обсъжданите теми бяха развитието на отношенията между България и Русия, възможностите за сътрудничество между местните власти и за осъществяване на бизнес-контакти, позицията на БСП срещу наложените икономически санкции и забраната на пътувания на руски парламентаристи в ЕС,  провалените енергийни проекти, обстановката в Сирия, бежанската вълна.

 

Разговорът със зам.-външния министър Алексей Мешков продължи повече от час в залата за срещи на Сергей Лавров в Руското министерство на външните работи. Дипломатът изрази сериозно разочарование от антируското говорене на някои български политици, което на свой ред създава настроения срещу България. Той подчерта, че няма проблем с доверието към българския народ,  който е емоционално свързан с Русия, но беше категоричен, че опитът за противопоставяне между двете държави не е по руски сценарий.

 

„Благодаря, че Вие дойдохте, но е жалко, че нямаме активно българско присъствие, а съвместната работа е необходима, защото няма нищо, което да ни различава като интереси”, каза още зам.-министър Мешков.

 

„Отношенията трябва да се развиват не само като чувства, а и практически”, посочи Михаил Миков. Той даде и конкретно предложение за подпомагане завръщането на българския строителен бранш на руския пазар, защото заради сложните отношения между Русия и Турция напоследък турските строители се оттеглят.

 

„Българските строители имат опит, познават законодателството относно строителните изисквания в Русия, знаят езика и могат да си върнат позициите, които имаха допреди 10-15 години”, поясни лидерът на БСП.

 

На срещата с първия заместник-председател на Държавната Дума Иван Мелников беше обсъден очакваният сериозен ръст на руски туристи в България през започващия туристически сезон. „Това ще е един добър шанс за българския туристически бранш и ние, като опозиция, ще положим усилия и ще упражним натиск, защото са необходими определени административни мерки от страна на правителството за улесняване на посещенията на руските граждани в България”, ангажира се Михаил Миков.

 

Иван Мелников също сподели разочарованието от антируските изказвания на някои български политици и по този повод председателят на БСП посочи, че отношението на българския народ към Русия не може да бъде променено от времето и политическата ситуация. Той цитира и социологически проучвания, според който над 80% от българите смятат Русия за приятел.

 

Разговорите предшестваха днешното участие на лидера на БСП в конгреса на социалдемократическата партия „Справедлива Русия”, където той води делегация с участието на говорителя на БСП Атанас Мерджанов и Борис Иванов, началник на кабинета на Михаил Миков.

 

Днес председателят на БСП и лидерът на „Справедлива Русия” Сергей Миронов ще подпишат Споразумение за сътрудничество между двете политически сили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4710 |22.04.2016 Миков в Русия: Отношенията да са не само чувства, а и практически . 0| 4668 |19.04.2016 Миков:Европа търси засилване на инвестициите, България ги намалява . 0| 7864 |19.04.2016 Миков: Премиерът води кризисен ПР . 0| 4402 |14.04.2016 Миков: Съдебната власт е една голяма безотчетна каша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads