Реклама / Ads
0| 3434 |08.08.2022 НОВИНИ

„Без гръмки изказвания“: Външният министър предпазлив към Русия

.
Николай Милков, служебен министър на външните работи Източник: БГНЕС
Служебният министър на външните работи Николай Милков демонстрира предпазливост по отношение на Русия и призова да се избягват „гръмки изказвания“. Според него Руската федерация няма да забрани провеждането на предсрочните избори на нейна територия. Милков смята, че България има капацитет да се справи с организирането им там.
 

„В този деликатен и за двете страни момент и за техния капацитет да организират своето дипломатическо представителство, една по-голяма въздържаност няма да навреди. По-добре е дипломацията да се върне към корените си и да разговаряме с тях, когато това се налага, без да се правят големи и гръмки изказвания, които създават риск да се повлияе на изборния процес“, каза Николай Милков на първата си пресконференция в качеството му на външен министър.

 

Думите му идват след като Москва изгони в петък 4 български дипломати и 10 служители от българските мисии в страната като ответна мярка в отговор на решението на кабинета на Кирил Петков да експулсира 70 дипломати и служители на руското посолство в София. Така съставът на посолството ни в Москва вече е от едва 8 души.

 

Според Милков, обаче, проблем с организирането на вота в Москва и Санкт Петербург няма да има. Все пак министърът отбеляза, че има сериозни предизвикателства по отношение на консулските услуги за гражданите и ще се търси подсилване на състава.

 

На пресконференцията стана ясно още, че Външно има план за обслужването на български граждани в Русия.

 

„В рамките на състава в двете представителства в Русия - Москва и Санкт Петербург, ще можем да организираме изборите“, каза министър Милков и подчерта, че външно има план за обслужването на български граждани в Русия въпреки отзоваването на 14-те дипломати.

 

На пресконференцията днес служебният министър на външните работи Николай Милков представи и основните си приоритети, след които: Организацията на изборите в чужбина, проактивно участие в Европейския съюз и НАТО, отношенията със Северна Македония и присъединяването на България в Шенген и ОИСР.

 

„Трябва да се затвърди пробивът по отношение на Северна Македония“, каза Милков и подчерта, че „високо“ цени работата на кабинета „Петков“ за РСМ. 

 

Той представи екипа и приоритетите си в рамките на кабинета „Донев“. Велислава Петрова запазва поста си на заместник-министър с ресори Република Северна Македония и ОИСР. Другият заместник-министър ще бъде Костадин Коджабашев, който ще е и говорител на министерството.

 

„Министерството на външните работи ще дава ежеседмични брифинги за дейността си. Първата точка на тези брифинги ще е свързана с предстоящите предсрочни избори“, обеща министър Николай Милков. 

 

Очаква се в чужбина да бъдат разкрити около 800 секции в повече от 65 държави. За вота в чужбина са предвидени 7,6 млн. лева.

 

„Започнахме работа във връзка с предсрочните избори. Поискахме вече разрешения за провеждане на изборите в чужбина. Имаме четири одобрения, сред които Испания и Южна Африка“, каза постоянният секретар Иван Кондов.

 

Той подчерта, че отново външното министерство ще разчита на общностите в чужбина, а голяма част от тях участват активно в изборите и са членове на секции. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3161 |31.05.2022 Нинова определи отсрочката за петролното ембгарго като „безспорен успех” . 0| 3917 |08.05.2022 "Демократична България“ призовава Столична община да забрани шествие на „Безсмъртия полк“ . 12| 3263 |18.02.2022 ДПС със сигнал до ЕП и ЕК за „безобразия по време на предизборните кампании” . 3| 2992 |14.02.2022 „Безпочвени и манипулативни“ били атаките на министър Радостин Василев, твърдят от БФС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads