Реклама / Ads
0| 3855 |30.06.2022 НОВИНИ

Митрофанова: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

.
Елеонора Митрофанова
Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати и служители. Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова за БНТ.
 

Русия определя действията на правителството като безпрецедентни, допълва тя.

 

В днешната руска нота до външното министерство се посочва, че ако се импулсират руските дипломати от България, ще се закрие и посолството на Русия в страната, съобщи и bTV.

 

Още вчера посланик Митрофанова окачестви като "безпрецедентен и абсолютно неприятелски ход" решението на българското правителство да експулсира служители на руското посолство. В изявление за телевизия "Россия-24" каза, че САЩ и Великобритания командват България и те са отговорни за изгонването, но по думите й народът на България "помни историята и се грижи за паметниците".

 

Митрофанова каза тогава още, че посолството на Русия в София ще организира набирането на нови служители на мястото на изгонените, като уточни, че ще бъдат назначени 23 дипломати и 25 технически сътрудници. По думите й за известен период от време "ще бъде трудно да се работи, особено в консулствата".

 

На страницата на Руското посолство у нас във Facebook беше качен и извънреден брифинг на посланик Митрофанова, в който тя обясни как и кога са й връчени вербални ноти.

 

"Просто обявяване за "персона нон грата" накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото, така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води "играта без правила". Действайки по такъв начин, не бива да се позовава върху Виенската конвенция, която не предвижда такива действия. Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни.

 

Специално използвам думата "страни", защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени", каза тя и допълни: "Бих искала да ви припомня дори факта, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4173 |30.06.2022 Турция отхвърли жалбите на Русия за дарените дронове на Украйна: ”Байкар” е частна компания, не се месим . 0| 3398 |30.06.2022 Медведев: Санкциите срещу Русия може да бъдат повод за война . 0| 3252 |30.06.2022 Русия се изтегли от Змийския остров . 0| 3574 |30.06.2022 Електоратът на БСП повече обича Русия от избирателите на Костадинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads