Реклама / Ads
31| 10228 |23.01.2015 НОВИНИ

М. Миков: Правителството тласка страната към икономическата безпътицата

.
Лидерът на БСП Михаил Миков Източник: Булфото
Правителството тласка страната ни към икономическата безпътицата. Прогнозите за икономически растеж на страната ни от ЕБВР са снижени до 0,8%, при очаквани 2,0% към септември 2014 г. Дори през лошата 2014 г. ръстът бил 1,5%.
 
Това се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от председателят на БСП Михаил Миков. „Но растежът през 2014 г. според статистиката се дължи само на силната й първа половина. Така ръстът на икономиката за 2015 г. се очаква да е най-слабият за псоледните три години”, декларира Михаил Миков.

Левицата изтъква, че тези данни показват безпътицата на едно управление, което управлява заради упражняването на власт, а не за реализирането на политики в обществен интерес.

Народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ питат кое е наложило нарастване на държавния дълг от 18,3% от БВП през май 2014 г. до почти 23% от БВП през август, защото причината за това не може да бъде само КТБ. Задава се въпросът  и каква е обосновката за нарастване на размера на държавния дълг към края на 2015 г. до 24,5 млрд. лв., като съотношението държавен дълг към БВП се очаква да достигне 29,7%?  „И ако се усвояват тези огромни заеми, които ще задължат децата ни с по 1 млрд. лв. лихви годишно, то тогава защо трябва да замразяваме социалните придобивки на хората днес? Не създава ли това огромни групи от ощетени хора днес, утре и занапред?”,  пита Михаил Миков.

Социалистите изтъкват, че правителството продължава да толерира чуждите вериги за сметка на българските дребни и средни производители и не прави нищо за разкриване на нови пазари след закриването на руските за нас. „На фона на всички тези тревожни факти, които са изцяло от отговорността на правителството, ние наблюдаваме безсилието на едно нехомогенно, неолиберално и дясно правителство, което осмисля своето съществуване да остане на власт.

Икономиката не се развива с премахването или замразяването на социални придобивки, така както го направи Дянков при предишния кабинет с премиер Борисов.  Икономиката се развива със създаване на стимули, с ясни правила и активна правителствена политика”, категорично заяви Миков.

Социалистите настояват, че не бива с лека ръка да спираме влакови линии и да рискуваме бъдещето на железниците като държавни, а в същото време да правим широко-мащабни ПР-кампании за освежаване на фасадите на блокове в някои големи градове за милиарди. По думите им това правителство няма посока и не може да даде на България нужната икономическа и социална политика.

„Без икономическото развитие не е възможно да се реализира и социалната държава, за която ние, от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, ще бъдем упорити и настойчиви в мандата на 43-то НС. За това ние настояваме необходимостта от икономическо развитие да бдъе първостепенен приоритет на страната и правителството, с реални мерки, а не с ПР и пропаганда. Ние няма да позволим по-никакъв начин, и българските граждани на вас няма да ви позволят, тази перспектива да бъде пожертвана в името на самоцелното управление на днешното правителство и мнозинство”, заключи Михаил Миков.

Ето и цялата декларация:

Уважаеми дами и господа народни представители!

Повод да се обърна към вас днес е изключителното ми безпокойство от икономическата безпътицата, в която правителството тласка страната ни.

Тези дни Европейската банка за възвстановяване и развитие снижи прогнозите си за икономическия растеж на страната през 2015 г. до изключително обезпокоителните 0,8% (при очаквани 2,0% към септември 2014 г.). През 2013 г. ръстът на икономиката е бил 1,1%, а през 2014 г. – лошата, нестабилната, както искате я наричайте, за която още няма окончателни данни- ръстът е 1,5%. Но растежът през 2014г. според статистиката се дължи само на силната й първа половина. Така ръстът на икономиката за 2015г. се очаква да е най-слабият за последните три години, въпреки че за първите три тримесечия на 2014г. имаше последователен растеж от 1,6%. Ръстът през първата половина на 2014г. беше отчетен и от МВФ, и от ЕК, и от ЕБВР, а  БСП не е участвала в писането на техните доклади.

Днес същите международни институции  вече очертават една ясна тенденция за влошаване на перспективите за икономическото развитие на страната. Това е изцяло обективната оценка на специалистите за това, което се случва през последните 5-6 месеца с нашата икономика. Именно затова тези данни са толкова тревожни. Но още по-тревожни за нас са данните с оглед на други важни макроикономически показатели, които също разкриват безсилието на правителството да даде посока за развитие. Показват безпътицата на едно управление, което управлява заради упражняването на власт, а не за реализирането на политики в обществен интерес.

Докато прогнозите за България постоянно се влошават, съдедна фалирала Гърция, на която премиерът се подиграваше преди няколко години, предвижда три пъти по-голям ръст на икономиката.  

Кое наложи нарастване на държавния дълг от 18,3% от БВП през май 2014 г. до почти 23% от БВП през август. Причината за това не може да бъде само КТБ. Плащанията на гарантираните депозити започнаха доста след месец август 2014 г. Каква е обосновката за нарастване на размера на държавния дълг към края на 2015 г. до 24,5 млрд. лв., като съотношението държавен дълг към БВП се очаква да достигне 29,7%? Не може само КТБ да бъде оправдание за това. И ако се усвояват тези огромни заеми, които ще задължат децата ни с по 1 млрд. лв. лихви годишно, то тогава защо трябва да размразяваме социалните придобивки на хората днес? Не създава ли това огромни групи от ощетени хора днес, утре и занапред? Не обрича ли това решение на правителството страната ни на спирала на задълбочаване на бедността, която очевидно е пропусната от зоркия поглед на правителството?

И защо са необходими тези огромни по размер заеми, след като правителството планира бюджетният дефицит да бъде под 3%, а служителите в държавната администрация - съкратени с поне 10 %. Кой има нужда от тези самоцелни макроикономически упражнения, които се провеждат години наред на гърба на народа и за негова сметка. Потупването по рамото от страни-членки от Европейския съюз и общите снимки с техните ръководители не могат да оправдаят несправедливостите, които поражда тази финансова политика. Самите държави, за чието одобрение се бори правителството, жертвайки интереса на българите, поддържат съвсем различни макроикономически показатели, които правят живота на техните граждани несравнимо по-добър от този на българските граждани. Вчера стана ясно, че ЕЦБ осигурява нови 1,5 трилиона евро за икономиката на Еврозоната, с които да задвижи  икономиката. У нас беше преустановена публичната инвестиционна програма, която е част от този ръст на икономиката, отчетен за 2014г.

Здравословната за всяка нормално функционираща икономика инфлация (+1,8% в първата половина на 2014 г.), днес се превръща в дефлационен процес - (-)1,5 % в края на 2014 г.), които намаляват шансовете за възстановяване и развитие. И това забележете,  в най-бедната страна-членка на ЕС, която очевидно с таква политика не може да реализира нормално, да не говорим за догонващо, развитие.

Правителството продължавада толерира чуждите вериги за сметка на българските дребни и средни производители и не прави нощо за разкриване на нови пазари, след закриването на руските за нас. Това е само една от проявите на една небалансирана външна икономическа политика на това управление, но за съжаление не е единствената проява с негативен ефект за развитието на икономиката у нас.

Какво се случва с чуждестранните инвестиции у нас? Растат ли, намаляват ли? Какво наложи оттеглянето на стратегически инвеститори от структуроопределящи отрасли у нас? Вие, уважаеми господа от управляващото мнозинство, ще бъдете запомнени с прекратяване на трите големи енергийни проекта у нас и то не без определена гордост- заявявано от правителствени представители. Какво прави правителството за селското стопанство или за туристическия сезон? Каква част от европейските фондове са достъпни за усвояване наистина, не само според медийните изявления на добре аранжирания ПР на правителството?

На фона на всички тези тревожни факти, които, между другото, са изцяло от отговорността на правителството, ние наблюдаваме безсилието на едно нехомогенно, неолиберално и дясно правителство, което осмисля своето съществуване, да остане на власт. Импулсите на развитие в икономиката бяха заменени с мрачни перспективи. Икономиката не се развива с премахването или замразяването на социални придобивки, така както го направи Дянков при предишния кабинет с премиер Борисов.  Икономиката се развива със създаване на стимули, с ясни правила и активна правителствена политика. Не може да се стремим гордо към 2,5% бюджетен дефицит, за да можем да се кичим като макроикономическите отличници на Европа, а в същото време да замразим 14 социални права и придобивки, да засегнем доходите на най-уязвимите няколкостотин хиляди работещи бедни и да имаме претенции за развитие на човешкия капитал. Не бива с лека ръка да спираме влакови линии и да рискуваме бъдещето на железниците като държавни, а в същото време да правим широко-мащабни ПР-кампании за освежаване на фасадите на блокове в някои големи градове за милиарди. Няма да влизам в тази тема, за да очертавам разликата между промяна на фасади и саниране. Тези които се заминават със строителство по-подробно знаят каква е тя, но това не попада в анализите, които правителствените ПР-и щедро така изливат през медиите.

Това не е справедливо! Това е икономически несъстоятелно, безперспективно и недалновидно!

Това правителство няма посока. То не може да даде на България нужната икономическа и социална политика. А министър-председателят очевидно се страхува да поеме отговорността за действията на своя кабинет и се крие зад гърба на един или друг министър. И този извод не може да се оправдае с това, че стодневният срок на толерантност все още не е изтекъл. Защото ние вече сме гледали този филм. Само че по онова време безпътното правителство наследи огромен бюджетен излишък, който похарчи недалновидно и изкара хората на улицата. А днес това се случва с цената на заеми, които ще плащат децата ни.

Икономическото развитие е важно за България, защото без него не е възможно да се реализира и социалната държава, за която ние, от БСП Лява България, ще бъдем упорити и настойчиви в мандата на 43-то НС. Затова ние настояваме необходимостта от икономическо развитие да бъде първостепенен приоритет на страната и правителството, с реални мерки, а не с ПР и пропаганда.. Защото само икономически силната държава, може да реализира социална държава в България. Ние няма да позволим по-никакъв начин, и българските граждани на вас няма да ви позволят, тази перспектива да бдъе пожертвана в името на самоцелното управление на днешното правителство и мнозинство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4403 |21.01.2015 Миков: Обсъждането на съдебната стратегия е публична опаковка . 1| 4221 |21.01.2015 Правителството приема управленската си програма днес . 24| 7105 |17.01.2015 Миков: България няма бъдеще, ако не инвестира в човешкия капитал . 8| 6579 |17.01.2015 Домусчиев: "Капитал" организира частно парти с правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads