Реклама / Ads
9| 4889 |23.01.2016 НОВИНИ

Миков: Сделка за разпределение на властта представлява управляващото мнозинство

.
Михаил Миков
Мнозинството, което управлява България, е по-нестабилно от всякога досега, но причините за това не са толкова политически. Това заяви лидерът на социалистите Михаил Миков в изказване на заседанието на Националния съвет на БСП, което се провежда в централата на партията.
 

„Нито странното поведение на бутикови партии от Реформаторския блок, нито кресливото опозиционерство на АБВ са способни да разклатят сериозно стабилността на управляващата конструкция. Нямат голямо значение за стабилността й и вътрешнопартийните движения в ДПС, нито пък напрежението между коалиционните партньори в Патриотичния фронт. Нямат чак такова значение за стабилността на управлението и слабите резултати, които социолози отреждат на малките партии”, посочи Миков в анализа си. По думите му управляващата коалиция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт и затова няма как нейната устойчивост да бъде разколебана с политически заявки от страна на участниците в нея, още повече, ако зад тези заявки не стоят реални политически намерения, а целят само укрепване на позиции по повод на конкретни властови сделки на разпределение.

 

„Все по-несериозни изглеждат опитите на отделни по-малки играчи сред управляващите да „извиват ръцете” на по-големите си партньори, за да имитират политическа активност, заемането на някакви позиции – и не на последно място – да се опитват да се предпазят от отговорността за десния начин на управление, в което всички те участват”, заяви лидерът на левицата. „Достатъчно ясно е вече, за да не се нуждае от детайлен политически анализ, че управляващото мнозинство представлява механичен сбор на икономически интереси, чиято основна цел не е да осигури добро и правилно управление, а да е активен участник в усвояването на публичен ресурс и европейски фондове. Според Миков, точно заради това нестабилността на управляващите има генезиса си не в политиката, а в социално-икономическото развитие на България.

 

„Тази нестабилност се корени в последиците, които поредицата от десни решения имат за държавата, обществото и хората. Видимите резултати на управляващите стават все по-осезаеми за хората и това създава не толкова гордост, колкото социално напрежение сред хората”, продължи председателят на БСП. „Втора поредна година България има бюджет с редица замразени социални плащания. Бедността е на най-високите си нива за целия период на прехода”, отбеляза Михаил Миков и добави, че размерът на пенсиите не се актуализира адекватно, а грижата към пенсионерите продължава да има формата на еднократни помощи, често по специални изборни поводи.

 

Демографската криза все по-бързо стопява нацията ни и отнема перспективата за развитие пред все по-малобройните българи, предупреждение отправи Миков по време на днешното заседание на Националния съвет на партията. „Раждат се хиляди българчета по-малко всяка следваща година, имаме една от най-ниските нива на раждаемост и едно от най-високите – на смъртност”, констатира лидерът на социалистите. По думите му обаче дясното управление на страната е предпочело комфорта на няколкото традиционни изпълнители на обществени поръчки пред интереса на българската нация.

 

„Правителството не размрази социалните плащания и не изпълни задължението си да представи мерки за справяне с демографската криза преди приемането на бюджета миналата година. Така не беше осигурен никакъв ресурс за демографска политика”, припомни председателят на БСП. По думите му всичко, което оттук насетне се случва и се говори, не е нищо повече от лицемерието, което добре познаваме от всяко управление на ГЕРБ.

 

Миков отправи още едно предупреждение към управляващите – за назряващото обществено напрежение. „Поставянето на либералния приоритет на десните пред бъдещето на българската нация е все по-неразбираем процес за хората, които стават все по-недоволни и гневни от пасивността на дясно правителство без социален коректив” поясни той.

 

Регионални диспропорции превръщат България в държава с няколко града, заобиколени от обезлюдена територия, заяви в словото си лидерът на левицата. „Усещането за общество в тази обезлюдена територия изчезва, заедно с миграцията на хората от малкото населено място към мегаполиса. И няма нищо толкова изненадващо, че подобна картина е благоприятна почва за практически неконтролирана и ненаказвана престъпност – организирана и битова. Но още по-лошо е и това, че усещането за сигурност и по улиците на големия град се съизмерва със спомените ни за най-мрачните години на прехода – неговия мутренски период – с показни, нагли и зрелищни убийства на хора от подземния свят, които незнайно защо се намират на свобода и нямат никакви проблеми с органите на реда”, посочи Михаил Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4815 |22.01.2016 Миков: Правителството проспа да дискутира представителността . 5| 4125 |21.01.2016 Миков: Електронното гласуване ще доведе до манипулации на вота . 6| 4207 |19.01.2016 Миков: Действията на правителството и Бъчварова са неадекватни . 18| 5379 |17.01.2016 Миков: Бедността и демографската криза са убийците на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads