Реклама / Ads
0| 4344 |07.07.2015 НОВИНИ

Миков: Сезираме Конституционния съд за Закона за здравното осигуряване

.
Михаил Миков
„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внася законопроекта за намаляване на данъка върху бебешките стоки на 5%”. Това обяви на пресконференция след заседание на ИБ на БСП председателят на партията Михаил Миков. Той аргументира предложението на левицата, като се позова на данни за раждаемостта. „През 2009 г. са родени 81000 деца, през 2010 – 75 000, през 2001 – 70 846, през 2012 – 69 121, през 2013 – 66 578, а през 2014 – 67585”, цитира данните Миков.
 

По думите му, това е изключително тежка тенденция, която изисква мерки от правителството, но понеже те не се случват, затова от ляво внасят този законопроект. Лидерът на БСП посочи, че в много европейски страни това е постоянна политика на правителствата, като даде пример с Великобритания, Франция, Чехия, където подобни стоки се облагат с 5 % ДДС. „Смятаме, че ще получим подкрепа в НС, защото това е един малък знак към хората, които поемат тежката отговорност да отглеждат деца в тези времена”, допълни председателят на левицата.

 

Михаил Миков обяви още, че през тази седмица от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще търсят подкрепа за внасяне на искане до Конституционния съд по Закона за изменение и допълнение на закона за здравното осигуряване по отношение на разделяне на пакетите на такива със социално значими заболявания и други, които не са. „За никого още не е ясно кои заболявания са социално значими, но при всички случаи става въпрос за достъп до здравеопазване”, добави лидерът на БСП. Той припомни, че от левицата са отправили писмо до президента по темата, в което се посочва защо този закон, освен, че засяга основни конституционни права, е във висока степен античовешки. По думите му няма отговор на писмото, а президентът е издал указ за публикуване на законопроекта.

 

Според Миков, въпросът има ли право президентът да прави предложения стои на полето на конституцията. Той посочи, че в закона за допитванията това е изрично установено, но в конституцията актовете, които държавният глава може да издава, са укази, обръщения и послания. Той продължи, че в чл. 98 от конституцията изрично са изброени правомощията на президента и там, където е дадена възможност закон да му даде право, то това е винаги свързано с персонални въпроси. „Този въпрос трябва да се изчисти, защото указ не е издаден за това предложение, а е внесено направо предложението, нещо като писмо до НС”, каза още Миков.

 

Лидерът на БСП разкритикува правителството, като заяви, че то не оползотворява възможностите, които се дават на България за справяне с младежката безработица. „Процесът бавно върви, централизиран е, има сериозно забавяне, което крие рискове ние да не оползотворим възможностите, които Европа дава”, каза още той.

 

Михаил Миков коментира и резултатите от референдума в Гърция. „Нашата позиция е, че гръцкият народ се противопостави достатъчно категорично на несправедливостта в отношенията с неговите кредитори.  Необходим е много баланс и разум на двете преговарящи страни, за да се намери разумно и справедливо решение, в основата на което по никакъв начин не бива да бъдат само финансовите съображение”, заяви лидерът на социалистите. Той бе категоричен, че е нужна промяна на подхода, защото отговорът на гръцките граждани би трябвало да породи много сериозни политически изводи в Европа за порядъка, за отношения и най-вече за справедливостта. „Очевиден е дефицитът на мерки, на позиция на правителството по отношение на последиците за България – за българската икономика, за българските производители”, каза още Миков. Според него при нас има натрупване на два процеса – свиване на пазарите във връзка със ситуацията в Източна Украйна, санкциите към Русия, контра -санкциите на Русия и ситуацията в съседна Гърция. „Правителството трябва много по-отговорно да погледне към предстоящите месеци и да се ангажира с отстояването на интересите на българските производители на европейско равнище”, категоричен бе Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5060 |06.07.2015 Михаил Миков: Пряката демокрация може да се използва, за да сплоти, а не да разедини един народ . 0| 4838 |06.07.2015 Миков: Референдумът в Гърция показва отношението към неолиберализма . 0| 4688 |06.07.2015 Миков: Данъчната ставка за бебешки стоки да е 5% . 0| 5773 |01.07.2015 Миков: БСП е против приватизация на болници и разполагане на американска техника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads