Реклама / Ads
11| 4173 |23.12.2014 НОВИНИ

Миков:Стилът на действие на ГЕРБ не е застигнат от еволюционните процеси

.
Стилът на действие на ГЕРБ не е застигнат от еволюционните процеси. Това заявява лидерът на БСП Михаил Миков във Фейсбук. Той акцентира на „пенсионната реформа".
 

 Според БСП лидера за едни това е „пенсионна реформа", а за други е една доста добре обмислена финансова операция в частен интерес.

 

Миков обръща внимание на „безпрецедентната непрозрачност на т. нар. „пенсионна реформа" и с нищо непродиктуваното бързане и натиск това да се случи на всяка цена".

Дори някой някога да е допускал, че предколедната суматоха от няколко дни е достатъчен параван за взимането на толкова важно решение по толкова абсурдно непрозрачен начин, мисля, че се е объркал, пише още бившият шеф на парламента.

 

Мисля, изтъква Миков, че този стил на действие на правителството на ГЕРБ не е бил засегнат от еволюционните процеси през последните години. Всички помним как предишното правителство на ГЕРБ взимаше решенията си и по всичко личи, че в това отношение промяна няма да има.

Еволюцията е заобиколила и онази част от механизмите за взимане на решения от управляващите, които се отнасят до тяхната коалиционна култура. И преди, и сега ГЕРБ управлява, като сключва непрозрачни парламентарни сделки с различни партии или пък стимулира процесите на роене в тях, за да ги контролира по-добре.

 

По думите му, ГЕРБ практикува управление, което има своя фасада, но има и своя неофициална страна. Ако не се получи с официалната, ще се получи с неофициалната коалиция.

 

Къде е Президентът в цялата тази ситуация, пита председателят на БСП. Президентът, продължава той, който налагаше вето върху актуализация на бюджета само, за да пречи на правителството, който публично заявяваше, че е необходимо да се спазва принципът за прозрачност и правова държава, сега изчерпа своята роля с едно вяло изявление, че вето няма да бъде налагано, макар и да не е съгласен с решението за пенсионните фондове.

 

Според Миков функциите на Плевнелиев са иззети от премиера Борисов, който обяви, че законът може и да е приет, но няма да бъде прилаган, докато се постигне обществен консенсус по въпроса.

Така беше въведен институтът на „премиерското вето", по който изследователите на конституционното право тепърва ще се изказват, коментира БСП лидерът и добавя, че не разбира как някой отговорен държавник може да си помисли, камо ли - да заяви публично, че един приет закон, дори един закон, приет по негово искане, няма да бъде прилаган.

 

В заключение Миков констатира, че всичко това сбъдва очаквания и доказва допускания, които има цялото ни общество. Нищо в модела на управление на ГЕРБ не се е променило към по-добро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4694 |21.12.2014 Бареков: Оказват натиск върху депутати, за да се прикрие коалцията ГЕРБ-ДПС . 19| 4864 |20.12.2014 Станишев: ДПС свалиха кабинета „Орешарски” в сделка с ГЕРБ . 10| 4247 |20.12.2014 Каракачанов: Твърдо сме зад ГЕРБ въпреки пенсионните реформи . 14| 4383 |19.12.2014 ГЕРБ отлага пенсионните промени за март, Горанов недоволен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads