Реклама / Ads
0| 4193 |07.04.2016 НОВИНИ

Миков: Тъжно е, че в деня на празника си лекарите протестират

.
Председателят на БСП Михаил Миков поздравява всички професионалисти от здравата сфера по повод Деня на здравния работник и Световния ден на здравето. Във Фейсбук той заявява, че техният труд е неоценим, но в наши дни - често и неоценен.
„Искрено им пожелавам да получават благодарността на пациентите, ръководейки се от техните нужди и високите морални принципи на своята професия”, пише още Миков. Той продължава, че през последните 15 години здравето у нас е превърнато в стока, болниците – в търговски дружества, а медиците – в чиновници, администратори, мениджъри и предприемачи. „С действията си сегашното правителство превръща кризата, която дължим на тази дясна политика, в епикриза – здравеопазването ни е болно”, казва още лидерът на социалистите.

Според него с експериментите на министъра се засилва още една противопоказна за лекарите роля – да бъдат буфер между авторите на здравната политика и пациентите, които страдат от нея, да отказват лечение, вместо да го осигуряват, да делят пациентите си на бедни и богати, а не на здрави и нуждаещи се от медицинска грижа. Миков определя това като обида за призванието на тяхната професия – благородна и хуманна, а не меркантилна и чиновническа. „Протестите им са доказателство за тяхното несъгласие. Вече отдавна действията на министър Петър Москов не са само негов личен проблем, не са проблем и на неговата опозиционно-управляваща партия, а са проблем, за който отговаря цялото управление, начело с ГЕРБ и Бойко Борисов”, пише още Миков.

Той подчертава, че в БСП имат различна представа за здравето на хората – то е благо и право, а не стока. „Убедени сме и в равния достъп до системата, която трябва да го осигурява – гарантиран е от Конституцията. Вярваме, че лекарите трябва да взимат най- добрите решения за своите пациенти, а държавата да им осигури добри условия на труд и достойно заплащане – тук, в България!”, категоричен е председателят на БСП.

„Тъжно е, когато в Деня на своя празник лекарите протестират... А още по-тъжно е, когато на този фон в системата на здравеопазването единствените доволни изглежда са министърът и хората около него... И все пак, да не губим надежда, че здравият разум ще надделее над безумията – честит празник на всички, които приемат здравеопазването за лична кауза, а не за бизнес-начинание!”, завършва Михаил Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5136 |04.04.2016 Психолог в Деня на психолога: "Не искам акъл, а пари" е грешен бг модел . 0| 5413 |02.04.2016 Миков: Ставаме държава от латиноамерикански тип . 0| 4868 |01.04.2016 Миков: Демократичната, социалната и правовата държава не се случиха заради неолибералния модел . 0| 4340 |01.04.2016 Миков: Честит 1 април, на който се отчитат 2 мандата на правителството
Реклама / Ads