Реклама / Ads
25| 5064 |08.05.2015 НОВИНИ

Миков: Важен е приносът на българските граждани в антифашистката съпротива

.
Председателят на БСП Михаил Миков
„В Декларация за отбелязване на 70-та годишнина от победата над фашизма ние представяме един основен акцент, свързан с приноса на българските граждани в антифашистката съпротива и то не само в България, а и в Европа. Те не приеха като безспорен факт участието ни в нацистката ос”.
 
Това заяви председателят на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна. Той допълни, че жертвите българи, дадени от антифашистката съпротива и в България, и в съпротивителните движения в цяла Европа, трябва да бъдат почетени като хора, които също са допринесли за победата.

Според Миков напоследък в оскверняването на паметниците, напомнящи за този мрачен период от историята на човечеството, се превръща в някаква политическа мода, която мълчаливо се толерира от едни или други политици. По думите му 70-годишнината е добър повод българският парламент да изрази своето отношение към такива вандалски действия. „В противен случай затварянето на очите на Народното събрание пред оскверняването на паметниците може да отключи процес, който да нанесе непоправими щети на историческата памет, независимо дали става въпрос за паметници на антифашистите, паметниците на участниците във Втората световна война или паметници, които подчертават други събития”, поясни председателят на БСП.

Миков обърна внимание и приноса на страната ни в съпротивата. „Става въпрос не само за участие във втората фаза на войната, но и за жертвите, които България е дала, за да може да остане в своите граници такива, каквито са днес. За да може ген. Стойчев да марширува в марша на победата на Червения площад”, посочи той.

По неговите думи зад този акт от 9-ти май 1945г. стои кръвта и смъртта на хиляди български войници, които са участвали в извоюване победата над нацистката армия. „Ние като цяло подкрепяме идеята за приемане на такава декларация, но ако бягаме от историческата истина, бягаме от категоричните и ясни оценки по отношение на паметта, то тази декларация ще има преди всичко ритуален характер, който няма да даде нито към обществото, нито към другите народи онзи знак, който е длъжно да даде Народното събрание”, категоричен е Миков.

Той предложи да има текст с призив към другите парламенти и народи. „На много места в Европа и света днес се възраждат неофашистки движения. Българският парламент трябва да има много ясна позиция по този въпрос, защото освен паметта и ритуала по отбелязването, формалното почитане, трябва да има и едно много сериозно предупреждение, което взима само повод от тази 70-годишнина, но най-вече е насочено към настоящето и бъдещето на Европа и света”, заключи Михаил Миков.

Ето и текстът на пълната декларация:

ДО
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА 43-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 85, ал. 1 от ПОДНС внасямe проект за декларация за за отбелязване на 70-та годишнина от победата над фашизма с мотиви към него.

Декларация за отбелязване
на 70-та годишнина от победата над фашизма

Изминаха седем десетилетия от края на най-страшната война в историята на човечеството. В Деня на победата – 9 май, ще отдадем почитта си към загиналите, ще се поклоним пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма.

Победата дойде с цената на много жертви. Десетки милиони дадоха живота си в името на тази кауза. Народите на Европа дължат своята благодарност на страните от Антихитлеристката коалиция и преди всичко на Съветския съюз, САЩ и Великобритания – дали най-голям принос за победата и освобождаването на Европа и света от кафявата чума. Сред тях бяха и над 30 хиляди българи антифашисти и воините от Българската армия. Български антифашисти участваха в съпротивата на други европейски държави. Не случайно командващия българската армия бе поканен на парада на Победата в Москва през 1945 г.

Това е признание за ролята на България в решителната битка срещу фашизма и за освобождението на Европа. Със своя подвиг българските герои заслужиха мястото на България в освободена Европа. Нашият принос за победата спаси страната ни от претенциите на съседни държави за ново анексиране на български територии.

Победата ни завеща девиза „Никой не е забравен, нищо не е забравено!”. За съжаление днес с тревога констатираме, че някои политици забравят онова, което тласна света към жестокостта и разрушението. Трябва да помним ужасите на войната и милионите жертви, но и да осъзнаваме колко важно е да опазим мира, да пресечем опитите за милитаризация на Европа и за създаване на нови разделителни линии.
Да не забравяме, че без Деня на победата, днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа.

Днес в Европа набират сила профашистки организации. Нека да спрем вълната от ксенофобия, шовинизъм и неофашизъм, която тласка света към нови кървави стълкновения. Днешните политици на Европа не трябва да допуснат скъпото достояние на Победата – европейския и световен мир да бъдат поставени под опасност.

Призоваваме парламентаристите от европейските държави заедно с отстояването на националните интереси, да не допускаме насилие и ново разделение на Европа.

Обръщаме се към всички партии, обществени организации и партньорите на България – да пазим мира, да поддържаме политическия диалог за решаване на конфликтите, да зачитаме интересите на различните народи. Само така ще постигнем прогрес, справедливост и хуманизъм за всички хора!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4420 |01.05.2015 Миков: Правата, ако не се отстояват, се отнемат . 15| 4530 |01.05.2015 Миков: Правата на трудещите трябва да се отстояват всеки ден . 13| 5370 |30.04.2015 Михаил Миков: Не, твърдо не на промените в Конституцията . 1| 4834 |28.04.2015 Миков: Плевнелиев дава 2% от БВП за въоръжаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads