Реклама / Ads
1| 4874 |28.04.2015 НОВИНИ

Миков: Плевнелиев дава 2% от БВП за въоръжаване

.
Михаил Миков
С всеки следващ Консултативен съвет при президента възникват все повече въпроси. Така беше и по въпросите с бежанците, ситуацията в Източна Украйна, кризата около КТБ. Все ключови въпроси, по които всички имахме надежда, президентът да изпълни ролята си на обединител на нацията. Тази надежда стана съвсем напразна с вчерашното заседание на Консултативния съвет. Вместо нея, остана огорчението, че начело на държавата ни стои човек, който последователно разединява обществото и се явява изразител на интереси, чийто генезис той пази в тайна, написа Миков във Фейсбук.
 

Няма как да не сме обезпокоени, когато президентът се застъпва за това България да бъде принудена да отделя непосилните 2% от своя брутен вътрешен продукт за въоръжаване и превъоръжаване. Странно е това искане, когато си спомним за уверенията, че 16-милиардният заем няма да се използва за закупуването на военна техника. Откъде ще се отделят тези пари? И защо да се използват за изтребители и радари, а не за образование, здравеопазване, увеличаване на пенсии и трудови възнаграждения, стимулиране на раждаемостта и интегриране на изключените групи от населението?, пита Миков.


Мислите ли, че само по себе си наливането на милиарди във военна техника ще подобри социалните условия в армията и ще я направи по-привлекателна за младите хора, които търсят професионална реализация? Аз мисля, че не. Защото няма значение колко е модерен танкът, в който извършваш учения, ако нямаш достатъчно пари за образование на детето си и здравето на родителите си.


Тук няма да се спирам на юридико-политическото безобразие и противоконституционността на това един орган, който не носи политическа отговорност, да взима решения по същество за структурата на бюджета за 10-15 години напред. Защото, ако за днешната управляваща коалиция превъоръжаването е приоритет, то - сигурен съм - ще дойде време, в което ще имаме правителство, което ще сложи акцента върху здравеопазване, образование, култура и политика за икономически растеж и повишаване на доходите. И не е справедливо днес да се взимат решения, които отнапред да ограничават такова правителство в намеренията му, възмущава се Миков. 

 

Някои коментатори казват, че политическият елит се е обединил около визията на президент и правителство за увеличаване на бюджета за отбрана по предложения вчера начин. Без да анализирам истинското значение на думата елит и интерпретацията й в този контекст, отказвам БСП да е част от такъв елит, който е взел това решение, завърши лидерът на червените.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4411 |28.04.2015 Миков: Няма драма в исканата оставка на Стойнев . 0| 4430 |28.04.2015 "Борисов 2" дава 1,7 млрд. лв. на 39 общини . 12| 4703 |27.04.2015 Ген. Самандов: Искаме самолети, но никой не ни дава . 8| 4614 |26.04.2015 Миков: Младите да обсъждат проблемите на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads