Реклама / Ads
15| 4943 |04.07.2014 НОВИНИ

Миков зове депутатите да се върнат в парламента

.
Председателят на парламента Михаил Миков призова в официално обръщение всички депутати да се завърнат в Народното събрание и да участват активно в неговата работа във времето до разпускането му на 6 август.
 

Миков припомни, че законодателната институция продължава да бъде най-висшият и легитимен орган в държавата. "Законодателната дейност и парламентарният контрол не могат да се изземват от други органи – особено от неясни, с нелегитимен състав", подчерта той.

"Тази седмица отново станахме свидетели на съзнателно блокиране на работата на Народното събрание. Парламентът не заседава през последните дни, независимо че имаше дневен ред, съобразен с нуждите на обществото и приет в пленарната зала в сряда сутрин от народните представители.

С наближаването на предсрочните избори парламентът се използва за тяснопартийни интереси.А това подкопава основите на парламентаризма и демокрацията въобще. Намирам това за недопустимо", категоричен бе Миков.Той заяви, че са възможни неблагоприятни последици от бойкотирането на пленарните заседания на парламента.

"Не приемам заявените позиции, че народни представители ще сведат конституционните си задължения за присъствие в пленарната зала единствено до гласуването на предизвестената оставка на правителството. Така създадената обстановка благоприятства и вече се наблюдават опити за външна намеса в работата на Народното събрание чрез изземване на конституционните му правомощия и нарушаване на принципа за разделение на властите", посочи Миков.

"Част от дневния ред на Народното събрание до разпускането му, са все закони, чието приемане е важно за всички граждани и за България като държава.Липсата на кворум осуетява и възможността за упражняване на контрол върху правителството.Против интересите на обществото е изпълнителната власт да остане без контрол до формирането на служебно правителство", подчерта председателят на парламента.

По-рано днес стана ясно, че във вторник ще се проведат нови консултации за работата на парламента до разпускането му. Инициативата дойде от парламентарната група на ДПС, след като тази седмица поради липса на кворум бяха провалени всички заседания на Народното събрание. ГЕРБ и БСП потвърдиха участието си в консултациите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5706 |04.07.2014 Служителка от TV7 зове за помощ срещу атаките на Бареков и фирмата му . 5| 4783 |03.07.2014 Миков размаха пръст на БНБ за липса на глоби за банковите слухове . 109| 5172 |30.06.2014 Кадиев зове: Да се увеличи цената на тока . 17| 4872 |17.06.2014 Реванш: ГЕРБ връчва на Миков картини за недовършен мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads