Реклама / Ads
1| 5054 |04.11.2020 НОВИНИ

Милен Керемедчиев: Германия оказва повече натиск върху България, отколкото върху Северна Македония

.
Милен Керемедчиев
Разчитаме на Германия за разрешаване на ябълката на раздора, но всъщност Германия не се опитва да разреши казуса двустранно, колкото оказва натиск повече върху България, отколкото върху Северна Македония.
 

Това  коментира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.  България все още не може да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз, което стана ясно вчера от изявление на българския външен министър Екатерина Захариева.

 

„Не смятам, че България има вина за това, което се случва в момента в двустранните преговори, тъй като те се основават на Договора за добросъседство, който беше много дълго дискутиран, обсъждан и приет от двете страни, а също така и ратифициран от българския парламент“, коментира още Керемедчиев.

 

„Тоест, още в самото начало бяха заложени в този договор едни червени линии, които не могат да се преминават и ако те са преминати, съответно България няма да има основание да смята, че този договор се спазва и съответно да подкрепи Република Северна Македония по нейния път към ЕС", каза още Керемедчиев.

 

По думите му при сериозния евроскептицизъм от гледна точка на разширяване на ЕС, в това число и Франция, тук говорим за една имагинерна дата за пълноправно членство на Северна Македония в ЕС.

 

„Има и нещо друго – полагат се огромни усилия за промяна на статуквото на Балканите и лидер на тези усилия е Русия, която през своя троянски кон Сърбия се опитва да дестабилизират политическата ситуация в определени държави. Това сработи преди време в Черна гора, която беше на път да влезе в НАТО“ – смята още Керемедчиев.

 

„Германия в момента е председател на ЕС и би трябвало де юре да води преговорите с Балканските държави, защото не става въпрос само за Северна Македония, става въпрос и за Албания.

 

Ангела Меркел може би иска нейната лебедова песен да бъде един голям удар от гледна точка на това да се разрешат сериозни европейски проблеми като бюджета на ЕС, фондът за Covid-19 и разширяването на ЕС", каза още дипломатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4141 |02.11.2020 Съдът остави в ареста Кристиян Николов, който причини смъртта на Милен Цветков . 2| 4604 |02.11.2020 В Германия влизат в сила строги карантинни мерки . 10| 4651 |01.11.2020 Германия: България е в рисковата зона. Пътуващите или с негативен PCR, или под карантина . 7| 4248 |30.10.2020 Германия обяви България за рисков регион, пътуващите с избор - или тест, или карантина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads