Реклама / Ads
2| 3635 |01.02.2021 НОВИНИ

Милен Любенов: Държавните органи не изпълняват вменените им функции. Имат скрит дневен ред

.
Президентът не е деполитизирана фигура. Той има право на ярки политически изказвания. Той е коректив и това му е вменено от Конституцията. Политическият сблъсък между ”Дондуков 1” и ”Дондуков 2” до голяма степен се дължи на действията на приветлството през последните години.
 

Това заяви в ефира на bTV политологът Милен Любенов.

 

Коментарът му идва след днешното изявление на държавния глава Румен Радев, който обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат. Новината бе посрещната остро от управляващите и стана повод за поредна размяна на реплики.

 

"Не е новина днешното послание на Радев, в което се говори за укрепване на държавността, институциите. Тук не става дума за ерозия на парламентарната демокрация и загуба на доверие. В България се наблюдава процес на деинституционализация на основни държавни органи - те не изпълняват вменените им функции, а имат скрит дневен ред и защитават интересите на неформални центрове на влияние", посочи още Любенов.

 

Той определи като мит за българската демокрация схващането, че без гласовете на ДПС не може да бъде избран президент на страната. Любенов даде и пример с кандидата на ДПС през 2016 г. - Пламен Орешарски.

 

Според Любенов излишно е да се търси връзка в съвпадението на датата, избрана от Радев за днешното изявление и честванетон а паметта на жертвите на комунистическия режим.

 

"Напълно естествено е желанието за втори мандат на Радев. Това е очаквано за всички демокрации - действащ президент, който има право на друг мандат, да го направи. Като тайминг добре е избран този ден, защото през последните дни видяхме прекалено много спекулации по темата. Започнаха и номинации, без да бъдат съгласувани. Това е, за да се затвори веднъж завинаги тази тема".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3430 |01.02.2021 Окончателно: Обвиненият за убийството на Милен Цветков остава в ареста . 4| 5645 |27.01.2021 Управляващите мълчаливо оттеглиха скандалната поправка за държавните чиновници . 1| 3035 |21.01.2021 Софийският градски съд заседава по делото за катастрофата с Милен Цветков . 6| 3095 |20.01.2021 Обвиненият за убийството на Милен Цветков остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads