Реклама / Ads
1| 7234 |31.05.2021 НОВИНИ

Милиард лева за Таню от село Разбойна - благодарение на шеф, работил в ЕСО

.
Източник: БГНЕС
Над 120 договора за общо 400 млн. лв. е получила от държавния ”Електроенергиен системен оператор” (ЕСО) регистрираната в пазарджишкото село Разбойна фирма ЕМУ, в която е работил години преди да оглави ЕСО директорът му Ангелин Цачев, разкриват от Mediapool.
 

Частното дружество разцъфва след назначението на бившия си служител Цачев начело на оператора на електропреносната мрежа и е подготвяно да получи чрез вътрешно възлагане поръчките по проекта за модернизация и поумняване на мрежата. Той е за 511 млн. лв., повечето от които държавното дружество очаква да дойдат от европейския бюджет по Плана за възстановяване и устойчивост и от българската хазна. Това разкрива в петък изданието "Капитал", което отбелязва, че през конкурса за надзорния съвет на ЕСО още близки до ЕМУ хора влизат в държавния оператор.

 

Фирмата е притежание на Таню Танев. Изпълнявала е редица проекти и на трите електроразпределителни дружества и ЕСО, започва да получава доста по-солидни поръчки от държавния оператор през 2018 г., когато бившият енергиен министър Теменужка Петкова назначава изненадващо за директор на преносния оператор Ангелин Цачев, който вече работи в държавната компания на средна мениджърска позиция, но преди това - от 2007 до 2011 г. е работил в ЕМУ.

 

Веднага след като Ангелин Цачев става директор на ЕСО спира поръчка за изграждане на нов електропровод между Марица изток и Бургас за 119 млн. лв., отбелязва "Капитал". В онзи момент тя е във фаза класиране на кандидатите, но новият шеф решава тя да бъде обявена наново с аргумента залагане на по-високи изисквания към изпълнителите. Печели я ЕМУ, а малко по-късно заедно с близката до нея фирма "Импулс Ко" сключват четиригодишно рамково споразумение за 70 млн. лв. за реконструкция на електропроводи и строежа на нови. Този тип споразумения позволяват директно възлагане на дейности на фирмите, с които са сключени. Така работи пътната агенция при поддържането на пътищата по области и обикновено се харчат далеч повече пари от първоначално заложените.

 

Това става и в случая на ЕСО. Въпреки първоначалния бюджет от 70 млн. лв., по договорите на ЕМУ и "Импулс Ко" вече са платени 220 милиона по над 80 отделни контракта, а до изтичането им има още над две години.

 

По тази линия обаче преносният оператор се готви да предостави очакваните пари от плана за възстановяване за изграждането на умна мрежа на тези две фирми. През май Ангелин Цачев е подал в Агенцията за обществени поръчки обявления за изменение на рамковите споразумения на ЕМУ и "Импулс ко", с които към тях да бъдат включени точно обектите от проекта в Плана за възстановяване.

 

В заявленията на ЕСО е записано е, че при одобрение на проекта от страна на Еврокомисията ЕСО ще подпише допълнително споразумение с ЕМУ и "Импулс Ко", което ще урежда подробно правилата и изискванията на финансиращия орган, ако такова е необходимо. Това обаче противоречи на изискванията на Брюксел за прозрачни поръчки.

 

Вероятно за да ги избегне, Ангелин Цачев е предприел алтернативен подход. По примера на АПИ и "Автомагистрали" той е създал дъщерно дружество на ЕСО - "ЕСО инженеринг", на което ще може да възлага инхаус поръчки и след това да превъзлага дейностите на подизпълнители като ЕМУ, пише изданието.

От ЕСО заявяват, че стриктно спазват Закона за обществените поръчки, както и процедурите за избор на изпълнители на финансирани с евросредства проекти, които редовно се контролират от органите на ЕК..

 

За "Електроенергийния системен оператор" собственикът му – "Българският енергиен холдинг", обяви конкурс само за избор на надзорен съвет. За местата на тримата държавни представители последно се състезаваха бившият шеф на |ЕСО Иван Йотов, вече участващият в надзора на дружеството Пламен Радонов, който е бивш син депутат и зам.-министър на отбраната, Евден Николов, Лъчезар Димитров и Георги Наков.

 

От протокол на "Българския енергиен холдинг", придружаващ внесените за вписване в Търговския регистър документи става ясно, че за членове от страна на БЕХ са избрани Пламен Радонов и Евден Николов. Като независими представители Агенцията за публичните предприятия и контрол е предпочела Костадин Попов и Александър Тричков, за когото "Капитал" твърди, че е близък до Таню Тенев. Попов и Тричков са свързани помежду си чрез фирмата Терра кредит", където Попов е бил управител, а Тричков е съдружник в "Терра холдинг" - собственик на "Терра кредит".

 

Агенцията по вписванията обаче е отказала да впише новия надзорен съвет на ЕСО, тъй като в решението на БЕХ се освобождава само Радонов от досегашния надзор, а по отношение на другия - Петър Петров, не се посочва да е взето решение за неговото преизбиране в рамките на мандата на новия надзорен съвет. Поискано е да се уреди този въпрос, но това не е станало и на 21 май агенцията е отказала за втори път вписването на надзора, установи проверка на Mediapool.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12661 |30.05.2021 Асен Василев: Реално разполагаме с малко над 2 млрд. лева. Държавата е имитирала дейност, гонила е фризьорските салони . 7| 4459 |28.05.2021 Иван Иванов: Ако парите, взети от ББР, не са обезпечени, значи са откраднати 1 милиард . 4| 4427 |28.05.2021 Служители на екоминистерството се облажили с половин млн. лева благодарение на своя министър през април . 4| 4049 |26.05.2021 Манолова: Шепа самозабравили се кръгове около Борисов са крали с милиарди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads