Реклама / Ads

 

4| 3487 |28.05.2021 НОВИНИ

Служители на екоминистерството се облажили с половин млн. лева благодарение на своя министър през април

.
Източник: БГНЕС
Над 500 000 лева ДМС (Допълнително материално стимулиране) са дадени на дирекция Оперативна програма ”Околна среда” /ОПОС/ през април, съобщи пред журналисти служебният министър на околната среда и водите Асен Личев при представянето т. нар. ”Зелена книга”, която е оценка за състоянието на околната среда за 2019 г, предават от Dir.bg.

"Днес нещо ме изненада. Въпреки че тук е изтръскана торбата с парите, излизат най-различни документи. Днес излезе един, от който става ясно, че през април министър Емил Димитров е одобрил ДМС на главна дирекция ОПОС в размер над 500 000 лева. Това е ръст от 200 процента, при среден процент на ДМС за администрацията на министерството от 40 на сто. Вероятно, защото ОПОС е отхвърлил 2 задачи, които съставляват дефицита на министерството в размер на 8,5 млн. лв., коментира министърът, като допълни, че темата все още се проучва и на по-късен етап ще изнесат цялата информация.

 

Относно дефицита в бюджета на МОСВ Личев посочи, че тече проверката, а данните от нея ще бъдат оповестени скоро. По думите му става дума за тонове грешки, натрупани с години от предишни управления. Той съобщи, че има голямо забавяне на документи по различни проекти и планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения.

 

Министърът е информирал, че вчера е изпратено до Министерския съвет писмо как да се изпълни екологичното законодателство, включително и това за Закона за биологичното разнообразие по Плана за развитие, възстановяване и устойчивост. Дали сме и възможно най-кратката процедура, за да не спъваме усилията на правителството, каза Личев.

 

Екоминистър обяви, че не се е отказал да спира вноса на отпадъци. "Независимо от индикациите за натиск отвън се усеща като миризма, но не физическа. Продължавам подготовката, както съм я замислил в съответствие със Закона за околната среда, Закона за управление на отпадъците и Конституцията на България, Базелската конвенция и Регламента на ЕС за отпадъците", допълни министърът.

 

Той е разпоредил да се подготви заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония и Сърбия, както и транзитът на отпадъци на територията на България. Допуска се изключение на транзита на боклук между Гърция и Румъния, защото те са членки на ЕС.

"Ще се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа", подчерта служебният министър.

 

От брифинга стана ясно, че има забавени процедури по издаване на комплексни разрешителни. Затова е изготвен и график с приотизиране.

Според екоминистъра първата задача на редовния кабинет е и спешна актуализация на бюджета на министерството. Липсата на средства в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

 

На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лв. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство. Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има - няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание, отбеляза министър Личев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 2605 |21.05.2021 Няма пукнат лев за основните политики на екоминистерството до края на годината . 25| 3566 |24.04.2021 Петкова разтревожена: Манолова всявала страх и стрес в служителите на "Булгартрансгаз . 5| 2800 |01.04.2021 Над 20 хил. служители на МВР ще пазят изборните секции . 1| 2976 |01.04.2021 Заради грешка на служители: Бракуваха 15 000 дози на ”Джонсън и Джонсън”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ