Реклама / Ads
0| 2235 |17.09.2022 НОВИНИ

Милка Христова: Тревожно е, че трайно намаляват приходите от общинска собственост в СО

.
Милка Христова
Налице е тенденция на намаляване, както на планираните, така и на реализираните приходи от общинска собственост в Столична община. Това каза заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова по време на обсъждането на касовото изпълнение на бюджета на Столична община към 31.12.2021 г.

Социалистката обърна внимание на частта „Приходи и доходи от собственост”, поради изключително тревожната тенденция, която се очертава.

 

„В Доклада за касовото изпълнение е отбелязано, че за 2021 г. приходите от общинската собственост са в размер на 29,1 млн. лв. при планирани 40,8 млн. лв. или налице е изпълнение от 71%. В т.ч. приходите от наеми на имущество са с реализация от 15,2 млн. лв. или 86,5 % от уточнения бюджет за 2021 г., а общо събраните наеми за реклама през отчетния период са в размер на 3,134 млн. лв.”, посочи Христова.

 

Тя обясни, че е направила преглед през годините назад какви приходи от общинската собственост са били планирани и какви са постигани. И за да не се търсят оправдания за обективното им намаляване поради Ковид епидемията през 2020 и 2021г. тя посочи примери доста назад във времето. В Бюджета на СО за 2013г. са планирани 45 млн. лв., а са реализирани 38 млн.лв., за 2014 г. са планирани 42 млн. лв., а изпълението е 34 млн. лв., като приходите от от реклама са около 5 млн. лв.

 

„Сега, почти 10 години по-късно, при променена пазарна среда и трайно увеличаващи се цени на наемите, в бюджета на Столична община имаме планиране и получаване на по-ниски приходи”, заяви Милка Христова и допълни, че резултатите от управлението на общинската собственост са най-добрият и точен критерий за капацитета и ефективността на местната власт, а видимо резултатите в Столична община са незадоволителни.

 

Според нея причините за това са в лошото управление и стопанисване на общинската собственост, включително занижен контрол по отношение изтеклите договори за отдаване под наем на общински имоти и несъбиране на дължимите обезщетения, несвоевременно обявяване на търгове и конкурси, занижени наемни цени при отдаването на общинските имоти и др.

 

„Нагледен пример в това отношение е хроничната неспособност на Столична община да увеличи приходите от реклама. Години наред приходите са едни и същи - около 3,5 млн. лв., конкурси не се провеждат, а сключените договори са изтекли отдавна”, категорична бе Христова.

 

Общинският съветник обърна внимание и върху друг проблем – качеството с което се реализира инвестиционната програма на Столична община. По думите й е необходимо кметът Фандъкова, общинската администрация и СОС най-после да признаят, че има проблем с планирането, организацията, осъществяването и контрола по цялостния инвестиционен процес.

 

„Необходим е обстоен одит, установяване на проблемните етапи и вземане на мерки за тяхното отстраняване. В противен случай ще продължим да се въртим в кръг. Ще продължим да планираме „смело”, да включваме в капиталовата програма обекти, за чиято реализация не е налице готовност, ще реализираме обектите с явно незадоволително качество и ще продължим да даваме храна за столичния фолклор с феномените „ремонт на ремонта“ и „контрол на контрола. А заплахите на кмета Фандъкова за налагане на глоби за лошото качество на строителството, в никакъв случай не може да компенсира похабяването на общинските финанси”, категорична бе Милка Христова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2545 |04.08.2022 Христина Христова: При тази инфлация трябва да се увеличи мащабът на хората, които са подпомагани . 0| 2803 |19.07.2022 Проф. Христова: Очакваме пик на разпространението на К-19 до края на август . 0| 2599 |06.07.2022 Проф. Ива Христова: Летен пик на COVID-19 се очаква през август . 0| 2759 |29.06.2022 Явор Божанков: Тревожно е, че се взимат решения от свалено правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads