Реклама / Ads
2| 2939 |14.03.2023 НОВИНИ

Милкана Йорданова: Фермерите оцеляват все по-трудно

.
Изкупните цени на млякото са ниски Източник: БГНЕС
Изкупните цени на млякото са обидно ниски за фермерите, според Милкана Йорданова, председател на Националното сдружение ”Планинско мляко” и съсобственик на мандра в смолянското село Смилян.
 

По думите й, необходимо е да се въведе регулация на основните хранителни стоки в частта за ДДС и търговските надценки за тях, така че производителите на суровини да получат по-справедливо заплащане за продуктите си.

 

Млекопроизводителите в планинските райони, като Смолян, са в много сложна ситуация при продължаващата инфлация.

 

Фермерите оцеляват все по-трудно. И отново ще бъдат най-дискриминирани във веригата, каза пред БНР Милкана Йорданова.

 

"Първо се посегна на цената на суровото мляко. Тези фермери, които го произвеждат, са с пъти по-малко субсидирани, отколкото европейските".

 

По думите ѝ цена под 1 лв. за литър мляко не трябва да има.

 

"Дори и 1 лев е много ниска цена. Дори и водата е по-скъпа".

 

Тя смята, че в подобна сложна пазарна ситуация, с нарастващи цени и поскъпване на разходите на фермерите, би било нормално държавата да регламентира пределна стойност на надценките, които се формират по пътя от мандрата до щанда в магазина.

 

"От цялата верига производителят получава най-малко. Много са високи данъчните ставки на основни хранителни продукти".

 

Председателят на Националното сдружение "Планинско мляко" смята, че задължително трябва да се махнат и нелоялните конкурентни практики:

 

"От 10 години в България се преработва полуфабрикат, който идва от Западна Европа в замразено състояние. После носи името "кашкавал". Технологията е доста по-различна от тази за производството на български кашкавал. Там нещата могат да се диференцират. Нека потребителят да има право на информиран избор".

 

Това може да се стопира, като се задължат преработвателите в етикетите да отбележат наименованието на продукта и се запише пълното съдържание на продукта.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3403 |24.02.2023 Йорданова: Съдът ясно каза, че бюлетините от машинния и от хартиения вот трябва да се броят отделно . 0| 3370 |21.02.2023 Надежда Йорданова: ЦИК взривява доверието в изборния процес . 6| 3343 |12.02.2023 Йорданова: Прокуратурата да спре да се държи като нечул, невидял и неразбрал . 2| 3201 |04.02.2023 Надежда Йорданова: Най-високият приоритет е съдебната реформа в предизборната кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads