Реклама / Ads
0| 3008 |11.07.2022 НОВИНИ

Милошоски: Искаме преговорна рамка, която носи европеизация, а не българизация

.
„Ще направим всичко по силите си в парламента (на Република Северна Македония) преговорната рамка да не мине бързо и лесно. Ще направим всичко, което трябва, за да представим мнението на гражданите 73% от които са против тази преговорна рамка, която наричаме френска, но българският премиер Кирил Петков каза, че това е българска преговорна рамка, която е станала европейска.
 

Мисля че това е поражение за македонската дипломация и ние ще го разобличим напълно в парламента“, посочи в интервю за македонската телевизия "Сител" депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи в правителството на Никола Груевски Антонио Милошоски.


По думите му парламентът девалвира, защото внесения от правителството документ не е цялата преговорна рамка, а „един лист“, не е представена общата позиция и заключенията на ЕС, а правителството крие протокола между България и Северна Македония.


„Виждам, че правителството се опитва да представи като добра лошата преговорна рамка, на която вероятно са се съгласили и сега (Република Северна) Македония е поставена пред свършен факт. Експертната общественост, депутатите да приемат едно лошо споразумение, защото македонската дипломация не успя да направи по-добро.“, каза Милошоски.


Той е категоричен, че преговорната рамка трябва да бъде подобрена, защото такава, каквато е, „води страната в задънена улица“.


„Ако има сериозна държава, сериозна дипломация, ако има добра сплотеност на парламента, на президента, на правителството, преговорната рамка може да се подобри и трябва да се подобри. Тази преговорна рамка нито предлага ясна и конкретна европейска перспектива, нито предлага по-добри отношения с България, напротив- ще имаме по-голямо напрежение, а искането за промяна на Конституцията само ще създаде поляризация в страната . Имаме три вредни последици от тази преговорна рамка“, добави Милошоски.


На заседание на председателството в парламента се очаква решение кога преговорната рамка да бъде разгледана от депутатите, а на пленарното заседание ще се гледа актуализацията на бюджета на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5607 |30.06.2022 Ковачевски: Нашите забележки са приети, историческите въпроси не са част от Преговорната рамка . 0| 3126 |28.06.2022 Македонският парламент не разгледа отношенията с България и преговорната рамка с ЕС . 0| 3268 |27.06.2022 Петков: Знам, че не съм сам. Следващите избори ще са референдум за това каква България искаме . 0| 2739 |20.06.2022 Бизнесът към Кирил Петков: Искаме компенсации и гаранции за дългосрочни доставки на газ и петрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads