Реклама / Ads
1| 4751 |16.12.2019 НОВИНИ

Д-р Мими Виткова: Болна е философията на структуриране на здравната ни система

.
Д-р Мими Виткова
Здравната система е прост аритметичен сбор от търговски субекти и затова има ред проблеми. Диспропорциите в системата са другият огромен проблем, който води до липса на медицински работници. Системата е болна във философията на нейното структуриране.
 

Това заяви в предаването в "Лице в лице" по бТВ изпълнителният директор на Здравноосигурителен фонд „Доверие” и бивш министър на здравеопазването Мими Виткова. По думите й диспропорциите във възнагражденията трябва да се коригират, системата стимулира въртене на празни обороти, а от оборотът зависят приходите”, 

 

След като медицински сестри пренощуваха под прозорците на властта, те получиха покана за среща с премиера Бойко Борисов. Заявиха, че не искат пари, а промяна на цялата система. Дори сестрите посочват излишното приемане на пациенти в болница, за да си докарат пари, появсни Виткова.


„Как да си обясним това, че население, което е намаляло с два милиона души, а генерира хоспитализации два пъти повече в сравнение с един период, когато никой никому не е пречил да приема болните в болници и са били по-малко приетите”, коментира експертът.

 

Скандалните ценоразписи за доплащане на услуг в болниците се оказва, че са налични отдавна в министерството на здравеопазването, каза още Виткова. По думите й допустими са избор на лекар и на екип, избор на медицинска сестра, санитар и стая. Всичко друго са неща, които болниците са си измислили, че трябва да се доплаща.

 

Анализ на здравни застрахователи показа редица куриозни разкрития в здравната ни система. Едно от тях е доплащане в размер на 10% от минималната работна заплата, за да се подпомогне пациента за попълване на документите му при постъпване в болница. Други подобни са 7 лева за измерване на кръвното или почти 900 лева за "час операционна зала", както и 600 лева от семейство за адаптирането им към новородено.

 

Агенция „Медицински надзор“, която ние сезираме за тези незаконни плащания, излиза със становище, че не сме били поискали съгласие на пациентите за личните им данни. Когато те влизат на проверка също не искат съгласие на пациентите за достъп до данните им.

 

Според Виткова трябва да се остойностят клиничните пътеки и да покаже кое колко струва. "Много застрахователи не се интересуват за какво се взимат пари, но когато ние кажем това не е законосъобразно, пациентът казва, вие търсите повод да откажете плащане. Но ако държавата каже това е незаконносъобразно, човек може да отиде законно да си потърси взетите пари от този, който ги е взел", поясни още тя.

 

47% доплащат българските граждани когато боледуват според последния европейски доклад. Защо трябва някой отвън да ни го каже.  Това пречи на хората да имат достъп до здравеопазване. Средно в Европа процентът е 20, а в развитите страни е под 15%.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4211 |27.11.2019 Любо Ганев стана кандидат за президент на волейболната федерация . 1| 4101 |14.11.2019 Въвеждат се ограничения на движението в София заради футболна среща . 1| 4608 |19.09.2019 Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера . 1| 5289 |18.07.2019 Бившата съдийка от Софийския Мими Петрова е осъдила ВСС за 27 159.85 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads