Реклама / Ads
1| 3080 |09.01.2023 НОВИНИ

Д-р Мими Виткова: Проблемите в здравната система са резултат от здравната реформа

.
Д-р Мими Виткова
Проблемите в здравната система са резултат от здравната реформа. Това каза по НоваНюз д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването по повод грипната вълна.
 

По нейни думи болниците сами трябва да взимат решения, за които сега чакат заповед от по-високо ниво. След не повече от 5 години в първичната помощ ще настъпи катастрофа, защото няма кадри, а тези които работят са на възраст, каза д-р Виткова. Тя бе категорична, че не може да продължава този дефицит на специалисти.

 

Д-р Виткова каза още: "Периферията е оголена от кадри, има свръхконцентрация на болнична помощ в няколко града. Трябва да се реши ще спрем ли строителството на все нови и нови болници в София, Пловдив и Варна. Какво ще правим с кадрите, ще завършват днес държавна поръчка и утре ще заминат за чужбина? Или ще въведем някакви ограничения? Който иска да замине за чужбина - плаща си обучението и заминава, но който е завършил държавна поръчка да даде дължимото на обществото, което е инвестирало в неговото образование.

 

При специализация: държавна поръчка – договор – работиш. Искаш да специализираш в чужбина – плащаш си специализацията и заминаваш. Другото е ужасно несправедливо към обществото."

 

Д-р Виткова каза, че е въпрос на самосъзнание човек да носи маска когато е болен, за да предпази другите, това е здравна култура. По отношение на COVID-19 тя е на мнение, че при наслагване на другите вируси, заедно с COVID-19 ще се наложи да се въведе изискването за носене на маска в големите магазини и обществен транспорт.

В МБАЛ Гоце Делчев в детското отделение няма свободни легла, като водещи са респираторните инфекции. Д-р Тонгов обясни, че нямат недостиг на лекарства. Лекарите казаха, че няма да връщат пациенти, ако се нуждаят от хоспитализация, но проблема с липсата на легла остава.

 

РЗИ Бургас ще обсъжда данните за увеличаващите се случаи на грип в града. Д-р Сали от УМБАЛ – Бургас заболяваемостта при децата се увеличава. Тя каза, че при симптоми детето първо трябва да бъде прегледано от лекар и да не се прибягва до самолечение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3526 |09.12.2022 Нидерландия: Проблемите на България са свързани с правата на човека и борбата с корупцията . 2| 3217 |08.12.2022 Радев: България и Гърция доказаха, че две страни и два народа могат да загърбят проблемите от миналото . 0| 2943 |07.12.2022 Спират плановите операции в Украйна заради проблемите с тока . 2| 3298 |23.11.2022 Проф.Радулов: Оставките в МВР няма да решат проблемите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads