Реклама / Ads
0| 4265 |24.10.2023 НОВИНИ

Минах през ада: Заложничка на “Хамас” била удряна с пръчки, но "третирана добре"

.
"Преминах през ада". Така 85-годишната Йохавед Лишфиц описва над двете седмици, които прекарва в плен на "Хамас". Тя е една от над 200 отвлечени от групировката при нападението над Израел на 7 октомври. Снощи тя бе освободена, заедно с още една жена, след продължителни преговори. Сега разказва за живота си в подземните тунели, в които "Хамас" държи похитените.
 

Лифшиц и нейният съпруг са били отвлечени от кибуца Нир Оз в Южен Израел от въоръжени мъже на "Хамас" на мотоциклети и отведени мрежата от тунели под ивицата Газа. "Хамас" нахлуват в техния кибуц в ранните часове на 7 октомври, избивайки малката общност. Смята се, че всеки четвърти жител е бил или убит, или отвлечен, включително и много деца.

 

Пред медиите 85-годишната жена разказва, че е била удряна с пръчки по пътя, но по-голямата част от заложниците са били третирани добре. Мъжът й все още остава в плен на групировката. Кадри от освобождаването на двете пленнички на "Хамас" показва как Лишфиц се ръкува с един от похитителите си. На видеото се чува "Салам" - арабската дума за мир.

 

Говорейки на пресконференция от болница в Тел Авив, само няколко часа след освобождаването си, Лишфиц обясни какво се е случило. 85-годишната жена е била принудена да върви няколко километра по мокра земя. Въпреки че твърди, че похитителите са се отнасяли добре, Лишфиц разказва, че е "минала през ада" и е получила натъртвания.

След пристигането й в тунелите под Газа, бойците на "Хамас" уверили заложниците, че няма да ги наранят, "защото вярват в Корана". Самата Лифшиц описва условията, в които е държана като "чисти", а охраната - като грижовна към всеки детайл. Заложниците били хранени с бяло сирене и краставици - храната, която самите похитители консумирали. 

 

85-годишната жена и съпругът й са известни активисти, които помагат за транспортирането на хора от Газа до болници в Израел. Мъжът на Лишфиц - Одед, е журналист, който от десетилетия работи за мира и правата на палестинците. Той говори арабски и е работил за естник Ал-Хамишмар, издаван в Израел и палестинските територии.

 

Според Националния съюз на журналистите през 1972 г. той защитава правата на бедуините, които са били прогонени от домовете си в района на Рафах, южно от Газа. През 1982 г. той е сред първите журналисти, които съобщават за клането в палестинските бежански лагери в Бейрут.

Той и съпругата му съосновават техния кибуц Нир Оз и след като напуска работата си във вестника, Одед пише за местната преса и публикува мнения във вестник Haaretz.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3671 |24.10.2023 Промоциите на WINBET донесоха значителни печалби на любителите на футболните залози . 6| 4566 |24.10.2023 Мира Радева остро към кандидатите за кметове: Да ходят от врата на врата, какво ми се правят на велики! . 15| 4622 |24.10.2023 Eнергиен експерт: Ако падне дерогацията на "Лукойл", сурово гориво България може да внесе от всеки край на света . 6| 4126 |24.10.2023 Според Росен Христов в Европа смятат, че договорът с "Боташ" е изгоден. Нищо, че ЕК го разследва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads