Реклама / Ads
12| 3184 |17.05.2023 НОВИНИ

Никола Минчев: Пресконференцията на Гешев ни показа разложението на прокуратурата

.
Източник: Стопкадър: bTV
Това, което видяхме в понеделник, първо с прескофенренцията на Иван Гешев, после с ответния удар на Сарафов, всичко това показа наглед какво е разложението в цяла една структура на съдебната власт, а именно прокуратурата. Това беше постигнато с много години усилен труд. Ние трябва да върнем доверието в тази толкова важна институция.
 

Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.

 

Запитан дали ПП-ДБ ще преосмислят отговора си към ГЕРБ, Минчев каза, че шансът да бъде променена позицията, която съпартийците му заеха още след изборите (да не подкрепят първи мандат на ГЕРБ-СДС), е доста минимален.

 

По думите му фактът, че от ПП-ДБ не са подкрепили ГЕРБ за първия мандат, идва от причини, на които станахме свидетели през тази седмица.

 

"В съдебната власт имаше кадруване от страна на ГЕРБ. Скандалът "Ти си го избра" - това всички си го спомняме. В понеделник тези скандали добиха много чист вид, от който няма как да извърнем глава. Това, което видяхме в понеделник, първо с прескофенренцията на Иван Гешев, после с ответния удар на Сарафов, всичко това показа наглед какво е разложението в цяла една структура на съдебната власт, а именно прокуратурата. Това беше постигнато с много години усилен труд. Ние трябва да върнем доверието в тази толкова важна институция", подчерта Минчев.

 

Според Минчев начинът, по който работи прокуратурата, е меко казано противоречив. Той увери, че ако ПП-ДБ получат втория мандат, те ще положат усилия, защото искат държавата да има редовно правителство.

 

На въпрос дали заявката на бившия евродепутат Мария Габриел да поиска оставката на Гешев е всъщност е била заявка за подкрепа от ПП-ДБ, Минчев коментира, че главният прокурор не е подходящ за поста, който заема.

 

"Безспорно беше направена заявка от Габриел, че след сформирането на правителство ще има искане за отстраняването на Гешев. Той от самото му избиране е непригоден за своя пост. Това беше добра заявка, но самите действия след нея показват, че има много мътни неща над водата. На другия ден изведнъж шестима членове на прокурорската колегия, които винаги са били единодушни с Гешев, се присъединиха към заявката. Това говори за една много добра координация", подчерта народният представител от ПП-ДБ.

 

Той наблегна на обстоятелството, че от ПП-ДБ се надяват на подкрепа от ГЕРБ за втория мандат.

 

"Ние от самото начало на този парламент сме в непрекъснати разговори с тях. Ще говорим и с представителите на другите политически формации", категоричен бе Минчев.

 

По отношение на съдебната власт, народният представител коментира, че един от основните моменти е структурата и състава на ВСС.

"И преди сме говори за това, но и сега идва време на този въпрос. В момента ВСС работи с 2 колегии - съдийска и прокурорска и общ пленум. Нашата цел е да вървим към окончателното разделяне на прокурорската и съдийската колегия. Много е важна структурата и в двата органа. Всички международни стандарти на Венецианската комисия сочат, че политическата квота не трябва да е водеща. Това дава така търсената независимост на съда. Всяка промяна в Конституцията трябва да бъде гледана и в светлината какво може да бъде направено в рамките на Народното събрание. Реформа в прокуратурата също е на дневен ред. Основното е да бъдат ограничени неограничените правомощия на главния прокурор", допълни депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4400 |15.05.2023 Политологът Христо Панчугов: Пресконференцията на Гешев бе потресаваща - внушения, шантаж . 13| 3306 |14.05.2023 Бившият прокурор Николай Кокинов: Не е добре за Гешев да мълчи . 8| 3234 |12.05.2023 Николай Денков: ГЕРБ да отговори, защо толкова дълго защитава Гешев?! . 13| 2733 |11.05.2023 Никола Стоянов: Стокообменът ни с Русия продължава да расте, въпреки наложените санкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads