Реклама / Ads
8| 4906 |12.02.2011 НОВИНИ

Минималната заплата е вид стандарт

.
Увеличението на минималната работна заплата е въпрос на политическо решение.
 

Това каза доц. Любомир Стефанов, заместник-ръководител катедра „Човешки ресурси и социална защита” в УНСС, пред Фокус.

За мен това решение за увеличение на минималната работа заплата по-скоро ще изсветли част от сивия сектор, ще увеличи плащанията към осигурителните фондове и няма да доведе до намаляване на заетостта, защото увеличението е несериозно като сума и като допълнителен разход за работодателите. Най-важното - в реалния пазар тези възнаграждения са изключителна рядкост, а не правило, каза той.

По думите му - минималната заплата е един вид стандарт – минимален стандарт за възнаграждение. Той по принцип има по-скоро защитна функция по отношение на националния трудов пазар, за да не се получава нелоялна конкуренция на пазара и, разбира се, трябва да може да гарантира някакви средства за съществуване на хората, които ги получават. Този минимален стандарт обикновено се свързва с движението на средните възнаграждения и когато минималната заплата се отдели съществено от средното възнаграждение, тогава обикновено се предприемат мерки за увеличение.

Обикновено се говори за така наречените коридори на движение на минималната заплата, примерно 40-50 % от средната за съответната страна, но това не е доказан алгоритъм. Въпросът е да се прецени доколко истинските възнаграждения на трудовия пазар са се отдалечили от минималната заплата и тя трябва да изпълнява основното си предназначение на един минимален защитен стандарт по отношение на трудовия пазар, каза той.

Увеличението тази година може да бъде и с повече от 30 лева, това е въпрос на конкретни изчисления за ефекта.

Тези изчисления могат да се направят на база на данните от персоналния регистър, който се поддържа от Националната агенция за приходите. Колкото е по-голямо увеличението, толкова е по-голям позитивният ефект за бюджета, тъй като в него влизат повече осигурителни вноски. Въпросът е за ефекта върху бизнеса и дали тази заплата в крайна сметка ще изпълни предназначението си на един минимален защитен стандарт, каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4386 |10.02.2011 Три стандарта за хляб до месец . 6| 4676 |08.02.2011 270 лева минимална заплата иска Младенов . 46| 5326 |06.02.2011 Ц. Цветанов: На 14 март покриваме стандартите за Шенген . 16| 5054 |04.02.2011 Д. Гяуров: Скандална е заплатата на Кушлев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads