Реклама / Ads
46| 5340 |06.02.2011 НОВИНИ

Ц. Цветанов: На 14 март покриваме стандартите за Шенген

.
Цветан Цветанов
България е усвоила на 100 % парите, отпуснати от ЕК за Шенген и то по изключително прозрачен начин. Към 14 март всички процедури ще бъдат завършени за стандартите за покриване на техническата готовност за Шенген.
 

Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на пресконференция за представяне на доклад на „Отворено общество”, оценяващ подготовката на България за влизане в Шенген.

В момента ние изпълняваме нещо, което беше с голямо забавяне, каза Цветанов. За техническата готовност на страната за Шенген са усвоени средства 252 млн. лв. за 74 обществени поръчки. В рамките на тези 15 месеца Народното събрание прие пет промени в законодателството, засягащи мерките за влизане в Шенген, посочи Цветанов.

Преди два дни България пусна в експлоатация интегрираната система за морска граница, което е надграждаща мярка. Забавянето по изпълнението на годишните индикативни програми през 2007, 2008, 2009 г. са дали отражение на последващите действия на настоящото правителство, посочи Цветанов. Българското правителство изпълнява и надграждащи мерки, заяви той.

Резултатът от присъединяването на България към Шенгенската информационна система вече е факт – само за няколко месеца в страната са установени 1500 граждани, нежелани в Шенгенското пространство, за което са информирани международните ни партньори, посочи министърът.

„Надявам се, че с един конструктивен дебат, който може да бъде проведен в съответните държави, ще може да се вземе решение, което да не променя критериите за влизането на всяка една новоприета членка на ЕС в Шенгенското пространство, защото ако се изпълняват процедурите за влизане в Шенгенското пространство, както досега, аз ви уверявам, че ние по нищо не отстъпваме по критерии, които страната ни е покрила”, каза министър Цветан Цветанов.

„Вие чувате, че се прави една лека връзка с политическото решение и с механизма за оценка, но това вече е съвсем друго и е свързано с политиките, които страната ни също се стреми да реализира и да имаме продължаване на положителната тенденция от 2010 г. с политическа воля и тотална борба срещу организираната престъпност и реформите в съдебната система”, допълни министърът.

България и Румъния ще се присъединят по едно и също време към Шенгенското пространство, каза вицепремиерът. Според Цветанов желанието за едновременно присъединяване на България и Румъния е декларирано както на двустранни срещи между вътрешните министри на двете страни, така и от румънския президент Траян Бъсеску.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 97| 6194 |03.02.2011 Цветанов: Трактора реално е ръководил ДАНС . 2| 5276 |28.01.2011 Цв. Цветанов: Ще има интегрирана гранична система с Турция . 34| 4988 |20.01.2011 Цветанов: С Борисов сме цел на организираната престъпност . 34| 6401 |18.01.2011 Цв. Цветанов: Избързаха със записите за Бойко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads