Реклама / Ads
29| 5773 |30.05.2014 НОВИНИ

Министър Андреева: В Спешна помощ заплатите не са пипани отдавна

.
"Има ситуации, в които хората загиват - инсулт, инфаркт. Нека да загиват, но не е нормално това да става заради неспазени процедури". Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пред TV7. "Заради това, че има апаратура, но тя не се използва, няма да позволя да умират хора", каза министър Андреева.
 

Докато тя беше в студиото, пред центъра на Спешна помощ в София имаше протест на лекари, сестри и шофьори, които работят там. "Не може да има изкупителни жертви, след като виновните са тези, които налагат наказанието", заяви Сашо Сотиров, току-що пенсиониран шофьор с почти 40-годишен стаж в Бърза помощ на излизане от последното си дежурство. Той даде пример, че преди години на нощна смяна са излизали по 40 екипа, на дневна - 60 екипа и в базата са били 240 линейки с 240 екипа. София беше 800 000 души тогава, спомни си Сотиров. "Функциите, които изпълнява Спешния център са ненормални за изпълнение", каза виделият какво ли не шофьор от Спешното.

Сотиров призова линейките да бъдат оборудвани по европейски стандарт. Да имаме пари, за да не работим на второ място. Ненормално е лекар да работи на 2 места и в Спешния център, заради ниска заплата.

Здравният министър Андреева каза по повод събраните пред центъра медици: "И аз попитах кой изпълнява работата на Спешна помощ, когато те протестират. Сега ще бъдат проверени. Има правила и те трябвада се спазват. Имам информация, че има политически момент, не искам да го коментирам", каза министърът.

Тя заяви, че до края на годината линейките на Спешното ще бъдат оборудвани с апаратура за телемедицина. "Ще има нови високопроходими линейки, но .. можем да модернизираме, да оборудваме, да увеличим заплатите, но ако няма организация, нищо няма да постигнем. Ще се срещна с протестиращите лекари от спешна помощ, подготвила съм писмо за среща в понеделник", поясни Андреева.

За случая с починалия фотограф Елизабет Димитрова министърът каза: "Има смущаващи моменти и това е един от елементите. Става въпрос за 10 минути. Медицински одит - не са спазени изискванията по стандарт, как не е ползван ЕКГ апарат, не е бил наличен дефибрилатор".

В отговор на липсата на оборудване зам.-директорът на Спешното д-р Светла Богданова заяви, че дежурният лекар д-р Чакърова е пътувала с резервна кола. "Резервните коли нямат необходимото оборудване. Има процедура за това. Всички лекари са задължени да взимат необходимата апаратура от аптеката. Това е персонална вина на доктор, ще се търси персонална отговорност", каза заместващата изпълнителния директор на Бърза помощ.

Министър Андреева бе категорична, че "по правилник директорът отговаря за кадровата политика, той отговаря да няма заключени и незаключени неща. Проблемът с кадрите там не е от вчера, той е от години. В Спешна помощ има най-сериозен дефицит, директорите успяват да се справят. Има политика в посока търсене. Имаме не веднъж сигнали. От медицински одит е констатирано, че там се държат умишлено незаети бройки, за да има разпределяне на допълнително материално стимулиране", беше мнението на Андреева. Тя прехвърли отговорността за проблемите в Спешна помощ на ръководството. "Много и системни грешки се натрупаха. Оперативно и административно центърът се управлява от ръководството", каза Андреева.

Тя не можа да отрече, че в спешната помощ заплатите не са пипани отдавна, през 2012 г. бяха увеличени след протест. Заместващата болния директор на Бърза помощ д-р Светла Богданова каза: "Имаме 95 свободни места и свръхнатоварване за двумилионен град. Ако министерството вземе спешни мерки, ще привлечем кадри. От януари нямаме нито една постъпила молба на лекар, медицинска сестра и фелдшер за назначаване, а имаме 13 напуснали", заяви Богданова. Подкрепа за колегите си от София изрази и началникът на Спешното в Бургас д-р Лилия Линкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5847 |29.05.2014 Протест! Всички медици на Спешна помощ подадоха оставки в София . 18| 5128 |28.05.2014 Шут за шефовете на софийската "Спешна помощ" . 11| 5530 |28.05.2014 Министър Стойнев: Стратегията за енергийния сектор е готова . 6| 7021 |27.05.2014 Фотографка издъхна на бал, близките й обвиняват Спешна помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads