Реклама / Ads
0| 2310 |28.03.2024 НОВИНИ

Министър Богданов: ЕК одобри проект за изграждане на единен инвестиционен портал

.
Източник: БГНЕС
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.
 

Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в изказването си по време на форум "Икономическа сигурност и скрининг на инвестициите". Събитието се организира от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и вашингтонския Център за международно частно предприемачество (CIPE). На него участваха още посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, представители от Дипломатическия корпус в България, депутати от икономическа комисия в НС, както и представители на бизнеса и на чуждестранните търговски камари в страната.

По думите на Богданов инвестиционният портал ще бъде липсващият работещ механизъм и основен инструмент за проследяване на цялостния процес и за идентифициране и премахване на забавянето. Чрез него потенциалните инвеститори ще имат достъп до база данни и ще могат да наблюдават целия цикъл.„Нашата цел е да се дигитализира инвестиционния процес и да се постигне по-висока ефективност от страна на администрацията“, каза още министър Богданов. Той посочи, че Министерството на икономиката ще използва инвестиционния портал и като антикорупционна мярка. „Създавайки възможност за проследяване на всяко едно запитване от страна на инвеститорите и на движенията на преписките в конкретния момент, ще „изсветлим“ процеса и ще намалим вероятността от забавяне“, категоричен бе Богданов. Целта е да се елиминира и времето, през което един инвеститор оценява България. „Привлякохме в проекта и Националното сдружение на общините в България и ще работим с всички участници на централно и местно ниво", добави Богдан Богданов . Той подчерта, че общият подход от страна на държавата към стратегическите проекти има ключова роля за тяхната реализация. „Координацията и изграждането на необходимия административен капацитет са от водещо значение“, каза министърът. 

 

По неговите думи приемането на законодателството за скрининг на инвестициите е важна стъпка да приведем българското законодателство към цялостните изисквания за защита не само на икономическия интерес и развитие на страната, но и на ЕС и на стратегическите ѝ партньори. „Икономическата сигурност не е просто елемент на националната сигурност, а се превръща в ключов елемент от националната сигурност“, каза той и добави, че да имаш закон не е достатъчно.За създаването на работещ механизъм за гарантиране на икономическата сигурност и скрининг на инвестициите, Богданов определи като друго важно изискване инструментът да е съобразен с националните и с европейските приоритети, но и с динамиката на бизнеса. Той призова частният сектор да бъде активна страна от този процес, за да може механизмът, който ще заработи в България, да е съобразен с динамиката на компаниите и с плановете за тяхното бъдещо развитие.

 

Министър Богданов подчерта, че този механизъм трябва да се разработва и през призмата на задълбочаващата се взаимообвързаност на икономиките, поради което механизмът би следвало да работи всеобхватно и да отразява общата рамка за икономическо развитие на ЕС. „Всичко това трябва да бъде съобразено и с приоритетите за приемане на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)“, подчерта Богданов, цитиран от пресцентъра на МИИ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3237 |28.03.2024 Вадим електронно документи за имота . 12| 5363 |28.03.2024 Руският патриарх Кирил тотално изтрещя. Страната му водела "свещена война" срещу "сатанинския" Запад . 5| 2369 |28.03.2024 Геновева Петрова, "Алфа рисърч": Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице . 7| 2626 |28.03.2024 Радан Кънев: Г-н Главчев чудесно може да бъде премиер. Изборите са опасна ситуация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads