Реклама / Ads
3| 3920 |28.08.2023 НОВИНИ

За шокиращи злоупотреби в ДКК алармира министър Богданов

.
Източник: БГНЕС
Един от основните ми приоритети е да направим пълен анализ на работата на публичните предприятия към МИИ, техните парични потоци и управлението им, експертизата в екипите, разходите на ежемесечна база. На база този анализ да стигнем до заключение и до следващите стъпки. Немалко проблеми в ДКК и дъщерните дружества бяха адресирани.
 

Това заяви министър Богдан Богданов на пресконференция днес.

"Дружеството ДКК (Държавна Консолидационна Компания) управлява капитал от над 1 млрд. лв. Това е от последни данни, с които разполагахме. И в нарушение на закона дружеството нямаше одобрен, приет и публикуван годишен финансов отчет за 2021 и 2022 г. Отчетът за 2021 г. трябваше да бъде публикуван до юни миналата година", поясни той.

 

"Има липса на бизнес програми. Всяко едно дружество следва да има ясна програма и ясни цели, които си поставя. Така оценяваме ефективността на всеки от екипите. От 11-те активни дружества под шапката на ДКК шест, включително и ДКК, нямат одобрена и съгласувана програма за 2022 г., а да не говорим за текущата 2023 г. Дружествата под шапката на ДКК следва да публикуват бизнес програмите си до средата на текущата година за период от 3 години.

 

Бизнес програмата на ДКК за миналия период – 2018-2020 г., е представена септември 2021 г., или 9 месеца след изтичането на периода на програмата. Когато трябва да отчитаме ефективността ѝ, ние тепърва я представяме. Как да управляваме ефективно тези дружества, ако нямаме бизнес програма, ясни цели, бюджети, инвестиции", коментира още той.

 

Той отбеляза, че има екипи, подменени от служебния кабинет. Над 90% от членовете на бордовете са били сменени, вкл. с политически представители. "Тези хора са имали достатъчно време да разберат състоянието и проблемите на дружеството и да предложат промени. Политиката тук трябва да отстъпи място на експертизата", категоричен е той.

 

"Немалка част от проблемите бяха адресирани преди още три години. Близо 600 млн. лв. са изхарчени за ремонти на язовири. Реалността е такава, че голяма част от тези поръчки са възлагани на конкретни фирми, без обществена поръчка и прозрачност. Нямаме нито един язовир, приет по надлежния ред, с надлежните документи, с констатирани качествено изпълнени ремонтни или строителни дейности", поясни още министърът.

 

Той обърна внимание, че немалка част от тези средства са изразходвани за различни дейности за застраховки, за мониторинг на язовири, както и за купуване на два военни дрона. Тези дронове са закупени преди четири години и все още не са в България.

Той даде примери за нередности и с изграждането на водопровод в Перник, отново без обществена поръчка, както и платени авансово над 80 млн. лв. за правителствен комплекс, а общата сума за цялото му изграждане е доста по-голяма. ДКК ползват кредит от ББР, за който плаща лихви, които растат. Част от дружествата под шапката на ДКК са съдължници по този кредит, възможно е да са пряко повлияни от сътресения на ниво ДКК.

 

Той обърна внимание и на заплатите в ДКК, които са в диапазона 12 000 - 14 000 лв. месечно – значително над министерската заплата и на министър-председателя.

„Злоупотреби – явно са недостатъчни тези заплати. Бюджет за представителни разходи – 20 000 лв. за година, но 2022 г. се сменят трима изпълнителни директори, а последният от тях в края на годината изхарчва 19844 лв. за представителни разходи за първия му месец на управление – декември месец, без да се съобразява с направените разходи от предшествениците му“, допълни той.

 

"Задачата ни не е да покажем поредните проблеми, а да дадем конкретни решения. Нямаме политическа дискусия, тук е въпрос на ефективност на управление, на експертиза. Ако има колега, който смята, че е много успешен и заслужава такъв сектор, имаме такива възможности в частния сектор. Не трябва да се злоупотребява. Няма как, работейки за държавата, да очакваш заплата като в частния сектор", каза още министър Богданов.

 

"Целите оттук нататък са: оптимизиране разходите, за да постигнем база, на която да градим, и да намалим възнагражденията значително – около 50%; намаляване на представителите на бордовете, където е възможно; ограничаване на представителни разходи – ще разполагат с тях само изпълнителните директори само на дружествата, генериращи оборот над 10 млн. лв., а лимитът им ще бъде 5000 лв. и ще се харчат само с карта на дружеството и финансов документ. Пари на ръка и пари, превеждани на изпълнителен директор, вече няма да има. Целите на екипа – пълен анализ на дружествата под шапката на ДКК, актуализиране на бизнес програмите, преструктуриране на дълга към ББР, организиране на прозрачен конкурс за органи на управление на ДКК", каза още той.

 

Екипът, който министърът представи, ще работи максимум шест месеца, докато бъде организиран споменатия конкурс. В него участват Иван Зангочев – изпълнителен директор и член на борда, Елена Болтаджиева – председател на борда, и членове на борда - Десислава Чалъмова, Венелин Шъков и Николай Желязков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10130 |25.08.2023 КЕВР алармира за рязък скок в цените на тока за бита . 1| 4120 |25.08.2023 БАБХ алармира за наличие на забранени вещества в кафе за отслабване . 1| 4920 |24.08.2023 Спасители на плажа алармират: Летовниците стават все по-недисциплинирани . 1| 2708 |22.08.2023 Гръцките власти алармират: Невъзможно е да се овладее огънят в Александруполис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads