Реклама / Ads
2| 3501 |15.12.2021 НОВИНИ

Министър Божанов: Обществените поръчки и търговският регистър ще бъдат отворени

.
Божидар Божанов Източник: БГНЕС
Министърът на електронно управление Божидар Божанов представи приоритетите и най-неотложните задачи, които стоят за разрешаване от новото министерство. Той заяви, че се чувства подготвен за поста.
 

„Аз съм IT експерт. Работил съм в сферата на електронното управление. Законодателната част не ми е чужда. Визията ми, която е залегнала в предизборната програма на „Демократична България“, както и в последващото споразумение, е да поставим гражданите и бизнеса в центъра на административното обслужване. Искаме администрацията да стане ефективна и гражданите да спрат да бъдат куриери на администрацията”, обясни той.

.

Божанов изтъкна, че електронното управление ще допринесе за развитието на икономиката и по-успешното управление на бизнеса. По думите му новото министерство ще се базира на Държавна агенция „Електронно управление“. Една дирекция от Министерство на транспорта също ще бъде част от новото министерство.

 

„Министерството ще направи удобен, лесен и безплатен достъпа до електронни услуги. Електронните подписи в момента не са удобни. Те съществуват, но създават много проблеми заради различни технически особености. Ролята на държавата ще бъде да се грижи за разбирателството между отделните структури на министерството. Данните ще бъдат достъпни за граждански активисти, медии и т.н. Обществените поръчки, търговският регистър ще бъдат отворени, за да могат да бъдат анализирани. Контролът е друга важна функция на министерството. Има хубав Закон за електронното управление. Трябва да наблегнем на контрола както като предписания, така и от гледна точка на санкциите. Нашето министерство ще бъде обърнато предимно към администрацията. Дигиталните услуги са друг важен приоритет“, каза още министър Божанов.

 

Относно краткосрочните мерки, с които ще се заеме новото ведомство, това ще бъде на първо място електронната идентификация, отбеляза той.

 

„За съжаление в момента тя е „забила“. Ще направим една система за електронна идентификация чрез мобилни телефони, така че да не разчитаме на личните карти. Личните карти остават приоритет, но мобилните телефони ще са удобна алтернатива. Освен това, личните карти трябва да бъдат с чип. Друга приоритетна мярка е отпадането на най-често използваните удостоверения. Ще променим вътрешните правила, заповеди, така че тези удостоверения да бъдат премахнати и да спестим нуждата от такава услуга“, допълни министърът.

 

Божанов очерта и средносрочните и дългосрочни мерки, които ще бъдат приоритет на Министерството на електронното управление - премахване на 80% от административната тежест чрез отпадане на удостоверенията. Според него трудовата книжка също трябва да отпадне. Това обаче няма да е чак толкова лесно.

 

„Надграждането на ключови регистри също ще бъде важно за нас. За да имаме електронно управление, на практика всяка услуга трябва да се основава на национална база данни. Постоянно регистрите трябва да бъдат надграждани с постоянни удобства за гражданите и бизнеса. Имаме ангажимент да дигитализираме голяма част от държавните регистри. Смятаме да направим централизирана система, която да обедини тези регистри, да осигури възможност те да бъдат сигурни. Всеки един регистър трябва да има своето отражение и върху данните“, категоричен бе той, предава БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3363 |15.12.2021 Бивш здравен министър: Високата смъртност е най-големият проблем, в който никой не бърка в дълбочина . 8| 2908 |15.12.2021 Протакат „зеления сертификат“ в НС. Депутатите чакали анализ на здравния министър . 3| 3424 |15.12.2021 Земеделският министър: Повредени съоръжения на ”Напоителни системи” са допринесли за щетите след обилните валежи . 7| 3234 |15.12.2021 Социалният министър: Цената на тока може да бъде ограничена чрез мораториум върху тарифите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads