Реклама / Ads
4| 2552 |31.07.2023 НОВИНИ

Министър Динкова: Обмисля се създаване на туристическа полиция

.
Министър Зарица Динкова проведе работна среща с кметовете по Северното Черноморие Източник: Министерство на туризма
Министър Зарица Динкова проведе работна среща с кметовете на Шабла, Балчик, Каварна, Долни чифлик и представители на община Аврен и Бяла – Варненско.

Домакин на срещата бе Община Варна. Кметът Иван Портних сподели позиция, че бюджетът за реклама на България в чужбина трябва да бъде увеличен. Освен това, кой отправи молба към министъра на туризма за съдействие за регламентиране на средствата за реклама на туризма в общинските бюджети.

 

Заместник-кметът на Варна, с ресор туризъм, култура и образование, Коста Базитов, припомни, че Община Варна е традиционно един от най-големите участници на всички международни изложения, където представя устойчив туристически продукт, съчетаващ историческо наследство и културни традиции.

 

Кметът на Шабла, Мариян Жечев, представи идеята за провеждане на Eastern Bird Fair край Дуранкулак, където гнездят над 150 вида редки и застрашени птици.

 

Опазването на дюните, сигурността на плажната ивица и свободното къмпингуване са сред най-сериозните проблеми в региона.

 

Охраняването и почистването на неконцесионираните плажове са в отговорностите на общините. Регламентирането на дивото къмпингуване на територията на плажовете в защитени зони, като местност Болата, е въпрос от изключителна важност за община Каварна, отбеляза кмета Елена Балтаджиева.

 

Кметът на Балчик Николай Ангелов се похвали с най-добрата туристическа инфраструктура в региона. На територията на община Балчик, където е разположен к.к. Албена, през пред-пандемичната 2019-та година са регистрирани 2 млн. и 700 хил. нощувки.

 

Зарица Динкова отбеляза изключителната роля на местните власти в развитието на туризма. Сигурността е от ключово значение за качеството на туристическия продукт. Министър Динкова сподели позицията, че е нужна повече финансова децентрализация, за да могат общините да инвестират директно в инфраструктурата на плажовете, за сметопочистване и охрана.

 

Екип на Министерството на туризма вече проучва добрите практики за създаване на туристическа полиция.

 

Присъстващите на срещата се ангажираха да поддържат ефективно сътрудничество между представителите на местната власт и Министерство на туризма, в координация със структурите на МВР, МОСВ и МРРБ.

 

Миналата седмица министър Динкова проведе работна среща и с кметовете на общини от Южното Черноморие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2504 |31.07.2023 Министър Шалапатова и Кристина де Бройн от УНИЦЕФ загрижени за повишаване на детското благосъстояние . 17| 2593 |31.07.2023 Министър Тагарев: Ключово значение за стабилността има подкрепата към Украйна . 5| 2628 |31.07.2023 Почина бившият социален министър Иван Нейков . 5| 2443 |29.07.2023 Министър Славов: Насилието, основано на пола, не трябва да среща институционалната неангажираност и политическа злоупотреба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads