Реклама / Ads
6| 2913 |29.03.2023 НОВИНИ

Министър Гечев: Търсим солидарност от Европа за българските фермери

.
Земеделският министър Явор Гечев се срещна с протестиращите фермери Източник: БГНЕС
Има големи количества зърно в България, те все още не са продадени, чакаме и нова реколта. Има частични плащания от ЕК, които са предстоящи, но нито една субсидия не може да замести дохода на земеделските производители, това заяви земеделският министър Явор Гечев пред протестиращите.
 

Затруднено е движението на път Е-79 преди "Дунав мост-2". На място са земеделци от Видин, Монтана, Плевен и Пазарджик.

 

Зърнопроизводителите днес излязоха на протест. Намеренията им са да разположат земеделска техника по основните пътища, които водят до граничните пунктове с Румъния.

 

Демонстрации ще има край Видин, Русе, Силистра и Кардам. Причините - вносът от Украйна, който влошил конкурентоспособността на българските производители, опасността от фалити и междуфирмената задлъжнялост. Основното искане на протестиращите е България да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна.

 

"Ще чуем исканията на земеделските производители, ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство, защото този проблем не можем да го решим в България. Искаме допълнителни мерки.

 

Искам ясно да се чуе и в Брюксел, че държавите, които са по-близо до конфликта в Украйна, плащат много по-висока цена и солидарността в Европа не трябва да е само към държавите, но и към собствените земеделски производители

 

Трябва Европа да реагира и се надявам да реагира по-бързо. Трябват ясни мерки, които да не са само парични. Зърнопроизводителите не искат само компенсации. България ще настоява за допълнителни мерки. Търсим солидарност от Европа за българските фермери", посочи Гечев и допълни, че подкрепя българските земеделски производители.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3218 |28.03.2023 Външният министър: Преди Великден очаквам да се разреши случая с арестуваните рибари в Румъния . 2| 2847 |28.03.2023 Министърът на образованието: Не съм чул да падат бомби в българските училища . 11| 3922 |24.03.2023 Бившият министър на отбраната Н. Свинаров: Няма европейски механизъм за мир, за какъвто говори Радев . 0| 3184 |23.03.2023 Министър Стоянов награди военнослужещи, участвали в спасителни мисии в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads