Реклама / Ads
4| 3167 |13.02.2022 НОВИНИ

Министър Гьоков: Волята на правителството е да се увеличат доходите на всички хора в България

.
Георги Гьоков Източник: БГНЕС
„Волята на правителството е да се увеличат доходите на всички хора в България, а не само на най-нископлатените. Цялостно нарастване може да се получи чрез стимулиране на икономиката и растежа, чрез нарастване на брутния вътрешен продукт и инвестициите в хората, а не чрез административно повишаване“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Неделя 150“ на БНР.
 

Той подчерта, че Министерството на труда и социалната политика работи по подготовката на Стратегия за доходите, чиято цел ще е догонването на средното европейско равнище.

 

Министър Гьоков припомни, че в коалиционното споразумение за съставяне на правителство е предвидено да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата по обективни критерии. Като пример за такъв показател той посочи определянето на съотношение между най-ниското възнаграждение и средната заплата в страната.

 

„Приемането на автоматичен механизъм ще направи определянето на минималната заплата по-предвидимо. Това ще намали недоволството на работодателите, които ще могат по-добре да планират разходите си. Минималната заплата трябва да съществува и трябва да се увеличава“, подчерта министърът на труда. „Ще предложим и механизъм за определяне на максималния осигурителен доход“, добави той.

 

Георги Гьоков отбеляза, че към момента няма нито един пенсионер с пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст и ковид добавка от 60 лв., който да е с доход под линията на бедност. „Най-късно до края на април ще сме готови с вариантите за преизчисляване на пенсиите, които ще предложим на Народното събрание. Нашата задача ще е да представим алтернатива и парламентът да избере най-справедливия от тях с актуализацията на бюджета от 1 юли“, каза министър Гьоков. Той добави, че в бъдеще пенсиите трябва да бъдат разграничени от социалните добавки към тях, за да е ясно на хората какви плащания получават.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3280 |13.02.2022 Министър Иванов: Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на производителите . 20| 3761 |12.02.2022 Военният министър Стефан Янев: Няма пряка опасност от война за страните от НАТО . 1| 3540 |10.02.2022 Министър Нинова: Шефът на борда на ДКК сам е подал оставка . 13| 6044 |10.02.2022 Министър Василев за бюджета: Икономика с ниски заплати, отива в миналото. Без рекет на инвеститори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads