Реклама / Ads
4| 3579 |03.02.2022 НОВИНИ

Гроздан Караджов: По определени маршрути пътищата станаха на юфка

.
Гроздан Караджов Източник: БГНЕС
Както ми пишат част от гражданите, по определени маршрути пътищата станаха на юфка. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който разговаря с браншовите организации и представители на малките и средните превозвачи в България за тол системата. От срещата стана ясно, че ще бъде назначена детайлна ревизия, одит на тол звеното от създаването му до 31 декември миналата година.
 

„Днешната ни среща е само началото на един диалог, преди да се прави каквото и да било”, обърна се министърът към представителите на бранша и изтъкна, че на срещата не е дошъл с готови решения, които да налага, а целта е била да се чуят различните мнения.

 

Вицепремиерът постави основен акцент върху справедливостта при плащането за преминаването по пътищата на страната по отношение на гражданите с леки автомобили и тежкотоварните превозвачи.

 

Караджов попита представителите на бранша дали е справедливо българските граждани да продължават да плащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите – не, както и дали е справедливо гражданите с леките си автомобили да плащат два пъти повече от превозвачите с тирове.

 

„Тол таксите, които плащат превозните средства над 3,5 тона, не са справедливи. Товарните превозвачи плащат 4-5 пъти по-малко, отколкото в съседните държави, а за някои от автобусите разликата е до 20 пъти“, посочи той и подчерта, че нормалното съотношение е товарните превозвачи да плащат 70% от пътните такси, докато у нас тежестта пада върху гражданите.

 

По думите на министъра основната причина за отчитаните в България резултати е взетото още на старта на тол системата решение за намаляване на тарифните ставки и въвеждането на нулева ставка за пътищата от втори клас. Той напомни, че това е била временна мярка заради пандемията и допълни, че разговорът по темата трябва да бъде продължен.

 

„Тол системата в страната е въведена за заплащане на мрежа с дължина от 6050 километра, но реално е изключена второкласната мрежа и се таксуват само 3115 километра. През 2020 г. са събрани 267 млн. лева от винетни такси и 111 млн. лева от тол такси, през 2021 г. - 271 млн. лева от винетни такси срещу 158 млн. лева от тол такси. Всички автобуси, преминали през държавата ни миналата година, са генерирали 1,6 млн. лева, поясни Караджов и посочи, че текущата тарифа в България е 12 стотинки на километър или три-четири пъти по-ниска от най-близките до нашите тарифи в Европа.

 

Вицепремиерът подчерта, че актуалният обхват на системата за тол такси създава прекомерно голямо натоварване на републиканската пътна мрежа, която остава извън обхвата от тол таксуването, защото, по думите му е икономически много изгодно да се заобикалят маршрутите с платена тол такса и да се преминава по второкласните пътища, за които нищо не се плаща.

 

Караджов напомни, че тази мрежа никога не е била проектирана и не може да издържи на толкова интензивен и тежък трафик.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3883 |24.01.2022 Министър Караджов: Никога не е било възможно „Хемус” да се построи до 2024 г. . 12| 5115 |21.01.2022 Йорданова: От прокуратурата се замитат определени случаи. Гешев трябва да носи отговорност . 1| 4285 |13.01.2022 Гроздан Караджов: Може да се изгради скоростен път от Гюешево до Дупница . 3| 2972 |13.01.2022 Гроздан Караджов: АМ ”Хемус” може да е готова през 2027 г., ако няма обжалвания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads