Реклама / Ads
7| 2373 |23.08.2023 НОВИНИ

Министър Гвоздейков: България няма да плати нищо на “Лукойл” за предсрочното прекратяване на концесията

.
България няма да плати нищо на “Лукойл” за предсрочното прекратяване на концесията Източник: БГНЕС
България няма да плати нищо на руската компания ”Лукойл” за предсрочното прекратяване на концесионния договор за пристанище ”Росенец”.

Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков, ден преди да се запознае на място в Бургас с процеса по предаването на терминала за управление на държавата, предаде Дарик радио.

 

По думите му процесът върви по график, като стриктно се спазват заложените срокове в закона. Той беше приет от парламента експресно преди лятната ваканция на депутатите.


"На 11 август Министерският съвет взе решение концесионният договор между държавата и "Лукойл Нефтохим Бургас" да бъде прекратен, считано от 15 август. Веднага е организирана работна група, в която участват представители на държавата и на концесионера. Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) има за задача да организира предаването и приемането на терминала в срок от 30 дни", каза Гвоздейков.

 

Той припомни, че Изпълнителна агенция "Морска администрация" вече е издала заповед за заличаване на "Лукойл Нефтохим Бургас" от регистъра на пристанищните оператори. Отнето е и удостоверението за експлотационна годност на пристанището.


Сега държавно предпрятие "Пристанищна инфраструктура" кандидатства пред "Морска администрация" за издаване на удостоверение за експлотационна годност на терминал "Росенец".

 

Министър Гвоздейков каза, че е имал среща с ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас" още преди решението на Министерски съвет. По думите му разговорите са преминали на добро ниво. Представителите на компанията са се съобразили със законодателния акт на парламента, но са изразили мотиви, че решението е незаконосъобразно и не отговаря на еврпейския регламента.

 

“Има точни и ясни доказатества, че "Лукойл Нефтохим Бургас", като компания, се управлява индиректно от Русия. Няма как да искат обезщетение за предсрочното прекратяване на концесията, защото в европейския регламент ясно е посочено, че обезщетение на концесионера не се дължи. Същото се отнася и за направените от него инвестиции в терминала до момента", коментира Гвоздейков.


Законът за прекратяването на концесията на пристанище "Росенец" беше оспорен от президента Румен Радев пред Конституционният съд.

 

Според Георги Гвоздейков законът е изцяло съобразен с европейския регламент. "Затова не виждам какво по различно може да отсъди Конституционният съд от това, което е взел като решение парламентът. Очаквам съдът да потвърди решението на Нардното събрание", каза Гвоздейков.

 

Той уточни, че няма решение на Министерския съвет дали да се прекрати предсрочно дерогацята за вноса на руски нефт. Съветът за сигурност към правителството не е обсъждал този въпрос, а е направил анализ на ситуацията, ако това се случи.

 

С оперирането на пристанищния терминал "Росенец" на практика България поема управлението му чрез държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Контролът по доставките ще бъде стриктно следен съвместно с помощта на агенция "Митници" и Гранична полиция, каза Гвоздейков.


От терминала суровината ще отива към складовата база, която е собственост на "Лукойл".

 

"Поради тази причина ще има споразумение за съвместна работа със собственика "Лукойл Нефтохим", защото ние трябва да докажем пред Изпълнителна агенция "Морска администрация", че суровината ще бъде скаладирана съгласно изискванията за пристанищните терминали", обясни процедурата Гвоздейков.

 

Той не се ангажира с прогноза дали приходите от акцизи и данъци ще се увеличат, след като държавата поеме контрола над оператора. 

 

Транспортният мнистър отбеляза обаче, че все още има съмнения около работата на настящото ръководство на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" и търси решение за смени в ръководството му. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2354 |23.08.2023 Украинският вътрешен министър: Двама души са загинали при руска атака срещу училище в град Ромни . 0| 2376 |22.08.2023 Мария Габриел от Анкара: България подкрепя членството на Турция в ЕС . 3| 2329 |22.08.2023 Украински медии: България ще помага на Украйна в разминирането на Черно море . 1| 2281 |22.08.2023 България ще бъде домакин на среща за регионална свързаност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads