Реклама / Ads
0| 3926 |31.01.2024 НОВИНИ

Министър Хинков забранява с още месец износа на инсулини

.
Здравният министър Христо Хинков удължи с още месец забраната за износ на инсулини. 
 

В началото на ноември износът на инсулинови медикаменти бе забранен от властите у нас заради липсата на лекарства, а в края на миналата година стана ясно, че Министерството на здравеопазването ще удължи действието на заповедта. Тя дойде на фона на множество сигнали за липсващи в аптечната мрежа медикаменти заради спекулативен износ. С тази заповед бе забранен още износът на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Засега заповедта ще действа до края на месец февруари. 

 

Министерство на здравеопазването изиска информация от Министерството на финансите относно предоставяне от страна на Агенция “Митници“ и Националната агенция за приходите на информация за вноса и износа на лекарствените продукти, предмет на настоящата заповед, съобщават от МЗ.

Информация е изискана също от Изпълнителната агенция по лекарствата – относно наличните количества лекарствени продукти, обект на забраната за износ и от Регионалните здравни инспекции относно резултати от извършени проверки в аптеки от „открит тип“ относно наличността от лекарствени продукти, като в обхвата на проверките попадат единични аптеки и такива от верижни структури, както в  големи, така и по-малки населени места. От „Информационно обслужване“ АД също е изискана справка от Националната здравноинформационна система, относно предписаните и отпуснатите количества от лекарствените продукти обект на забрана за износ за последните два месеца.


При анализа на постъпилата от РЗИ информация става ясно, че са за извършени проверки в над 400 аптеки от открит тип или близо 15% от аптеките в България. По отношение на лекарствени продукти от фармакологичната група „Инсулини и аналози“ се наблюдава забавяне и нерегулярни доставки във всяка трета от проверените аптеки. По отношение на антиинфекциозните лекарствени продукти за системна употреба, предназначени за лечение на деца, изводите отново са за нерегулярни доставки в около половината от проверените аптеки. 

 

По данни на "Информационно обслужване“ АД, през последните два месеца, броя предписани количества опаковки инсулини и аналози надвишава броя на отпуснатите в аптека опаковки. Процентното изпълнение на предписаните рецепти за инсулини и аналози е до 61%. Във връзка с предписаните и отпуснати опаковки антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст, може да се обобщи, че отчетливо се забелязва близко до вече споменатото процентно съотношение между предписаните и отпуснатите опаковки лекарствени продукти.


След извършен задълбочен анализ на актуалната ситуация с наличността на гореспоменатите групи лекарствени продукти, се установи необходимост от удължаване на забраната за износ. Целта е да се осигури достатъчно количество от тези лекарствени продукти, необходими за лечението на българските пациенти за опазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4062 |31.01.2024 Проф. Николай Овчаров: Радев иска да превърне партиите в безгласни букви . 1| 6085 |31.01.2024 Компост срещу такса смет ще предлага Терзиев на всички столичани . 7| 4095 |31.01.2024 Скандално! На руснаците ще им отнемат имотите заради „фалшификати“ за руската армия . 1| 3909 |31.01.2024 Издръжката за живот скочи с 87 лева на човек за година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads